Kommunen kan använda sig av ett veto för att säga nej till vindkraftparken utanför Överrum. Bilden är en genrebild.
Foto: MostPhotos
Fred. Olsen Renewables har ansökt hos länsstyrelsen om att få anlägga 13 vindkraftverk vid gränsen mellan Västerviks och Åtvidabergs kommun. Tre av vindkraftverken skulle ligga i Västerviks kommun enligt deras ansökan, nordväst om Överum.
Länsstyrelsen vill nu se hur kommunerna ställer sig till vindkraftparken. Åtvidabergs kommun har beslutat att länsstyrelsen ska få gå vidare med sin bedömning och slutföra sin process med miljökonsekvensbeskrivningen innan de bestämmer sig för att svara ja eller nej till vindkraftparken.
Men i Västerviks kommun ser det ut att kunna bli ett nej redan innan länsstyrelsens bedömning. Kommunal tillstyrkan, som även kallas för det kommunala vetot, ger kommuner möjlighet att stoppa betydande ingrepp i landskap och närmiljö.
– Vi har nu bestämt att vi skriver fram ett ärende till nästa kommunstyrelse, för att då kunna ta beslut om vi ska tillstyrka eller inte. Det ligger tidigare i processen än det normalt gör, säger kommunstyrelsens förste vice ordförande Ulf Nilsson (L).
Han berättar att kommunen kommer att få en ny vindbruksplan i samband med att ta den nya översiktsplanen tas fram till årsskiftet 2027-2028.
– Vi vet att frågan från länsstyselsen kommer att komma innan vi har en översiktsplan på plats, då kände vi att det inte är någon idé att jobba fram underlaget och utvärdera i det här läget, vi tyckte att det var bättre att gå direkt på ett beslut.
”Vi blev överrumplade”
Beslutet i måndagens kommunstyrelse skapade debatt. Partierna som sitter i oppositionen – Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Centerpartiet – tycker inte att man ska använda sig av vetot i dagsläget.
– Vi blev överrumplade, det var inte så här diskussionen har gått. Jag vet att kontakten har varit med vindkraftbolaget i både majoriteten och oppositionen, där man har bett att de ska få göra sin prövning mot länsstyrelsen, och sen ska vi säga ja eller nej, säger Marcus Fridlund (S) och fortsätter:
– Vi förstår inte varför det är så bråttom att säga nej nu, när företaget själva har bett om att få göra sin miljöprövningsprocess. Vi yrkade på att följa fullmäktiges linje, det vill säga att vi säger varken bu eller bä nu.
Ulf Nilsson menar att partierna har tolkat beslutet i kommunfullmäktige på olika sätt.
– Vi ser det som att beslutet från fullmäktige är att man ska säga nej fram tills att översiktsplanen är på plats. Då tyckte vi att det inte är någon idé att vänta.
Beslutet om det blir ett kommunalt veto eller inte kommer att tas upp igen på nästa kommunstyrelsemöte den 17 december.
– Vi gick på det som tjänstepersonerna i Västerviks kommun hade skrivit fram, men det gjorde inte ni i majoriteten. Det här haltar upp den demokratiska processen. Vi hade ju förväntat oss att ta nästa steg, nu tappar man tid, säger Marcus Fridlund.