Med den nya åtgärdsplanen väntar socialförvaltningen kunna spara in ungefär 1,5 miljoner kronor fram till årsskiftet. Bland annat handlar det om att vara mer restriktiv med att sätta in timvikarier inom äldreomsorgen och på LSS-boenden.
Foto: MostPhotos
Joakim Nyman som är socialchef i Västerviks kommun berättar att arbetet med åtgärdsplanen startades så fick de fick kännedom om avvikelsen. I september fick förvaltningen i uppdrag av socialnämnden att ta fram en åtgärdsplan.
– Vi vill göra det på ett balanserat sätt, så att de åtgärder vi gör får effekt ekonomiskt, men inte så omfattande att det får negativa konsekvenser på annat håll. Vi vill inte att det ska påverka till exempel hur vår personal mår eller att det blir ökad sjuknärvaro, säger Joakim Nyman.
"Ska undvika att ta in timvikarier"
Åtgärdsplanen består av punkter som ska åtgärdas på kort sikt, fram till årsskiftet, och på lång sikt. Han menar att den handlingsplanen förtydligar mycket som redan görs och att man redan börjat arbeta med vissa punkter som tidigare under hösten. Bland annat tar han upp att ifall det är sjukfrånvaro på ett boende och övertaligt på ett annat, så behöver de flytta på medarbetare.
– Det som är lite skarpare nu är att vi verkligen ska undvika att ta in timvikarier. Vi ska bara ta in dem ifall man först sett till så att resurspassen är satta och används där de ska, och att vi då ändå hamnar under vår lägstabemanning, säger han.
Inga julklappar - men gröten och skinkmackan blir kvar
Arbetet med att minska tid för timvikarier beräknas spara kommunen ungefär 1 miljon kronor fram till årsskiftet. En annan åtgärd som tas upp i handlingsplanen är ett inköpsstopp där bara det nödvändiga ska köpas in, som de beräknar kunna spara ungefär 300 000 kronor på. Bland annat ska det inte köpas in julklappar till personal. Dock vill de att det ändå ska kunna vara lite extra på julen, och tar inte bort allt.
– Vi vill inte fullt ut begränsa allt kring julen. Enklare förtäring, till exempel med julgröt och skinksmörgås, måste ändå vara okej.
Den nya handlingsplanen antogs i socialnämnden i slutet av förra veckan.
– Majoriteten ställde sig bakom förslaget, då vi tror på förvaltningens förmåga att leverera på de här åtgärderna med bibehållen kvalité, säger Marianne Hennel (M), förste vice ordförande i nämnden.
Oppositionen, som består av Centerpartiet, Vänsterpartiet och Socialdemokraterna, valde dock att inte delta i beslutet.
– Vi ställde oss inte bakom alla punkter i handlingsplanen då vi tror att vissa av åtgärderna kommer att påverka verksamheterna negativt, säger nämndens 2:e vice ordförande Maud Lindqvist (S).
Totalt väntar sig kommunen kunna spara ungefär 1,5 miljoner kronor fram till årsskiftet på de kortsiktiga åtgärderna. Det som inte kan göras till årsskiftet, men som ändå skulle kunna spara pengar för kommunen, har lagts till i listan på långsiktiga åtgärder. En av de sakerna är att testa att använda sig av AI-baserade system för att göra schemaläggningen mer effektiv.
–Det gör man inte i en handvändning, den löser sig inte på de få månaderna som är kvar av året. En sådan AI-lösning behöver man testa ordentligt innan man kan börja använda det, säger Marianne Hennel.