Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Oklart vad som händer med VA-taxan:

Foto: MostPhotos

Oklart vad som händer med VA-taxan: "Radikal höjning"

Västervik Miljö & Energi vill höja VA-taxan med 16 procent till nästa år. I kommullmäktige i måndags kom man dock fram till att man inte kunde fastställa VA-taxan ännu. Istället skickades ärendet på en återremiss.

Det har blivit dags att besluta hur mycket Västerviksborna ska betala i vatten- och avloppskostnader. Styrelsen för Västervik Miljö & Energi har lagt som förslag att avgifterna ska höjas med 16 procent från och med 1 januari 2025. Höjningen motiveras bland annat med ökat behov av underhållsåtgärder, ny lagstiftning kring dricksvattenkontoller, säkerhetsåtgärder och stora investeringar i VA-systemet.

”För att täcka de ökade kostnaderna samtidigt som VA-verksamheten står inför flera stora kostnadsdrivande utmaningar har gjort att taxorna har ökat i en takt vi inte är vana vid”, går att läsa i deras förslag.

Enligt deras beräkningar skulle höjningen innebära att en vanlig villa skulle betala ungefär 147 kronor mer i månaden. Den som bor i lägenhet skulle betala ungefär 87 kronor mer varje månad.

"Drabbar redan ansträngda hushåll"

När ärendet diskuterades under kommunfullmäktige var Jacob Hoffsten (Svp) den första att lämna ett yrkande om att göra en återremiss, då han anser att frågan inte är ordentligt utredd. Han ville att de ska få i uppdrag att undersöka och redovisa de faktorer som skulle kunna minska kostnaderna. Hans förhoppning var att höjningarna skulle kunna bli något lägre.

– Att i detta läge lägga en så radikal höjning av VA-taxan som 16 procent, kommer att drabba redan ansträngda hushåll hårt. Därför ska inte en höjning göras utan noga förberedelse och utredning, säger Jacob Hoffsten.

Marcus Fridlund (S) säger att det är första gången på länge som han och Hoffsten har samma yrkande. Han är missnöjd med redovisningen.

– Vi vill ha presenterat vilka åtgärder man vidtagit för att hålla nere taxan, och vad som ligger till grund för taxehöjningarna, säger han.

Det slutade med att alla 29 i majoriteten ställde sig bakom återremissen, som innebar att det ska undersökas och redovisas faktorer som skulle kunna miska konstnaderna. Det är därmed inte klart än hur VA-taxan kommer att se ut nästa år.

Jon Sjölander (M) poängterar dock att man måste vara snabb med att komma fram till vilken taxa som gäller.

– Det behöver vara klart innan årsskiftet.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: