Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Så kommer det gå till att söka grundskola: ”Måste göra aktivt val”

Skolval för förskoleklass och årskurs 7 kommer göras genom en e-tjänst. Foto: MostPhotos

Så kommer det gå till att söka grundskola: ”Måste göra aktivt val”

Tidigare har det varit valfritt att göra skolval i Västerviks kommun, där de flesta inte gjort något val och därmed placerats i den närmast liggande grundskolan. Men till nästa läsår ska alla vårdnadshavare till barn som börjar förskoleklass eller årskurs 7 göra ett aktivt val genom en e-tjänst.  

Annons:

Det fria skolvalet har funnits sedan ganska långt tillbaka, men fram tills nu har de flesta i Västerviks kommun inte valt att söka sig till någon annan grundskola än den som de blivit tilldelade. Nu kommer det bli ändring på det.

”Slopade upptagningsområden”

Barn- och utbildningsförvaltningen har de senaste åren arbetat med att digitalisera och förbättra sökprocessen för förskoleklass och årskurs 7. Förra året upphandlades en ny modul för skolval, som ska implementeras i år. I samband med detta behövdes det tydligare regler för skolval och skolplacering. De föreslagna reglerna baseras på Skollagen, Skolverkets riktlinjer och kommunens nuvarande praxis.

Nu har barn- och utbildningsnämnden godkänt det nya dokumentet.

– Det vi gör nu är att vi tydligt formaliserar och får med i ett dokument hur det går till att söka. I praktiken handlar det om slopade upptagningsområden. Nu är det skolvalet som styr, och man måste göra ett aktivt val, säger ordförande Andreas Billtorp (M).

Så går ansökan till

Skolvalet görs digitalt via e-tjänsten "Skolval" på kommunens hemsida, och öppnar under höstterminen året innan förskoleklass eller årskurs 7 börjar. För att ansökan ska vara giltig behövs underskrifter från samtliga vårdnadshavare.

– Vårdnadshavarna behöver göra valet tillsammans och vara överens. De kommer att få önska tre alternativ i den här e-tjänsten. Om det är så att man inte har möjlighet att göra valet via e-tjänst, till exempel om man inte kan ha en e-legitimation, så kommer vi erbjuda en annan lösning, säger barn- och utbildningschefen Magnus Bengtsson.

Önskemålen garanterar dock inte en plats. Om en skola inte har plats för så många som sökt till den skolan, används turordningsregler för att avgöra vilka elever som får en skolplacering.

–Nu när det blir tydligare med möjligheten till ett fritt skolval, då kommer också fler välja på olika sätt, och man kanske inte väljer den skola som ligger närmast där man bor. Man kanske gör andra val. Då kan det uppstå situationer där det är viktigt att vi har tydliggjort turordningen, säger Andreas Billtorp.

Reglerna som bestämmer vem som får förtur

Reglerna för hur elever placeras i skolor baseras på flera faktorer. För förskoleklass prioriteras elever med särskilda skäl, följt av rimligt avstånd till skolan och syskonprioritering. Relativ närhet är också en faktor som vägs in – detta innebär att avståndet till den valda skolan jämförs med avståndet till den närmaste skolan. För årskurs sju gäller samma turordningsregler, bortsett från att syskonprioritering inte är med.

I år kommer e-tjänsten att öppna i början av december, och man kommer att få besked om skolplats i början av mars nästa år.

– Vi har planerat många olika typer av informationsinsatser för att vårdnadshavarna ska bli påmind om att göra de här valen, säger Klara Björkum (S), andra vice ordförande.

Vad händer om vårdnadshavarna inte är överens om vilken skola de ska söka?

– Det finns ju en skolplikt i Sverige och vi har som samhälle ett ansvar att ordna så eleverna får skola. Vi kommer att placera eleven på en skola ifall vårdnadshavarna inte är överens, men grundtanken är att vårdnadshavarna ska vara överens, säger Andreas Billtorp.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: