Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Nej till solceller på skolbyggnaden: ”För stor förvanskning”

Om bygglovsansökan hade godkänts hade hela fönsterraden på övervåningen blivit igensatt. Foto: Västerviks kommun.

Nej till solceller på skolbyggnaden: ”För stor förvanskning”

Miljö- och byggnadsnämnden avslår nu en bygglovsansökan om att göra om utsidan av Åbyskolans matsals- och gymnastikbyggnad i Gamleby. Anledningen är att det skulle bli för stora förändringar på den kulturhistoriska byggnaden.

Annons:

I den bygglovsansökan som gjorts ville man sätta igen den övre fönsterraden på byggnadens fasad mot Västerviksvägen med fasadskivor. Skivorna skulle ha en yta som efterliknar ljus puts. På dessa ytor ville de även placera 22 stycken svarta solceller.

Detta är något som miljö- och byggnadsnämnden inte ville godkänna.

– Det skulle bli en för stor förvanskning av den byggnaden, säger ordförande Marie Stenmark (M).

Kulturhistoriskt värde

Byggnaden bedöms ha höga kulturhistoriska värden som en tidstypisk och välbevarad byggnad. Med sin utmärkande arkitektur har byggnaden också ett miljöskapande värde i miljön tillsammans med omgivande bebyggelse från samma tid, menar miljö- och byggnadsnämnden.

”Byggnadens skolhistoria, där många människor har minnen från, och historien kring det moderna Gamlebys utveckling där byggnaden ingick i vinnande bidrag i arkitekttävlingen bidrar också till dess kulturhistoriska värde”, skriver de i en tjänsteskrivelse. 

Skulle de kunna få bygglov om man placerade solcellerna på något annat sätt?

– Rent teoretiskt borde det fungera att placera solcellsanläggning på ett sätt som har en mindre visuell påverkan på fasaden. Men vi kan inte svara på nu ifall någon annan lösning skulle godkännas, säger miljö- och byggnadschefen Carolina Stalebrant.

– Om man till exempel skulle vilja sätta solcellerna på taket är det en helt annan sak att bedöma. Ansökan nu gäller igensättning av fönster och solceller på fasaden, och det anser vi blir en för stor förändring, säger Marie Stenmark.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: