Gudrun Brunegård (KD) vill stärka det militära försvaret på Öland.
Foto: Bildbyrån
Gudrun Brunegård har redan varit först en gång under sin tid i riksdagen. Vid öppnandet på tisdagen lämnade hon in den allra första motionen.
Det är en motion som handlar om återbäring av del av värdet från elproduktion till närområdet. Kristdemokraten från Vimmerby hänvisar till systemet i Norge, där fastighetsskatten kommer kommunen tillgodo.
"Norska kommuner där det finns vattenkraftverk har på så sätt hundratals miljoner ökad utvecklingskraft. Det bidrar till att skapa acceptans hos befolkningen", skriver hon och hänvisar även till en liknande modell i Finland.
Hennes förslag till riksdagsbeslut är att riksdagen ställer sig bakom att "införa en modell för hur en del av värdet från elproduktionen ska kunna komma befolkningen i det aktuella området till godo och ger regeringen detta tillkänna", skriver hon.
Brunegård anser att det här skulle kunna ge lokalbefolkning som påverkas negativt rimlig ersättning för detta. Hon pekar på vindkraft, vattenkraft, storskaliga solparker och elnät.
Vill stärka försvaret på Öland
Kristdemokraten lämnade även in en annan motion samma dag. Hon hänvisar till att marinchef Ewa Skoog Haslum beskrivit området från Ölands södra udde ner mot Blekingekusten, Bornholm, sydsvenska kusten och bort mot Öresund som det område där hotet mot Sverige är allra störst. Detta på grund av närheten till Kaliningrad samt Baltikum och Polen.
På Öland finns, till skillnad från Gotland, inte mycket till militärt försvar. Endast sex skyddsrum finns på Öland.
"När det gäller akutsjukvård är man helt hänvisad till att resa över bron till Kalmar. Och detta förutsätter att bron fortfarande finns att tillgå vid en kris- eller krigssituation", skriver Brunegård.
Med tanke på det spända världsläget och det hot Ryssland anses utgöra mot den regelbaserade världsordningen är det viktigt att rusta det svenska försvaret av sydöstra Sverige, menar hon.
"Öland är där en omistlig och strategiskt viktig del som inte får förbises. Av ovanstående skäl är det av avgörande vikt att Försvarsberedningen i sitt fortsatta arbete analyserar Ölands strategiska läge respektive vilka åtgärder som eventuellt behöver vidtas för att stärka öns beredskap och försvar", skriver Brunegård.