Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Så har lösningen för hemlösa fungerat – då kommer en långsiktig strategi

Bilden är en genrebild. Foto: Bildbyrån

Så har lösningen för hemlösa fungerat – då kommer en långsiktig strategi

I maj kom beskedet att kommunen tagit fram en "Tak över huvudet-garanti" som ersatte det temporära avtalet med Pingstkyrkan/LP-verksamheten om akutboende för hemlösa. Nu har politiken fått en återrapportering kring hur det fungerat. 

Annons:

Sista maj löpte kommunens avtal med Pingstkyrkan ut. Då hade avtalet, som innebar härbärge och övernattning för hemlösa, förlängts i omgångar. 

Kommunen hade då tagit fram en "Tak över huvudet-garanti" för de hemlösa. I praktiken innebar det att man garanterade att det i akuta situationer skulle gå att få ekonomiskt bistånd för nattlogi. 

Vid kommunstyrelsens sammanträde i september fick man en återrapportering kring hur det här har funderat. Garantin har tänkt gälla för en till två dagar, men ibland har det handlat om veckor.

– Det har varit åtta individer som varit aktuella för det här och det har löst sig på ett bra sätt. Det har funnits ett bra samarbete mellan tjänstepersonerna som tagit hand om ärendena och det är endast en individ där man inte gått i mål med en lösning. De flesta har fått egna fasta kontrakt eller en annan lösning över tid, säger kommundirektören Anders Björlin. 

Långsiktig strategi på gång

En långsiktig strategi för hemlösa är på väg att tas fram. Nu, när mörkret och kylan kommer, blir frågan förstås betydligt mer aktuell igen. 

– Det är ett fåtal individer det handlar om ska man komma ihåg och från politikens sida har vi velat ha en återrapportering. Nu faller temperaturerna och den långsiktiga strategin är på väg fram. Man jobbar med den inom tjänstemannaorganisationen, säger Ulf Nilsson (L), voce ordförande i kommunstyrelsen.

När kan den vara på plats?

– Kring månadsskiftet november-december. Vi begärde en återrapportering eftersom det är viktigt att vi håller koll. Försörjningsstödet ligger under kommunstyrelsen och vi har det övergripande ansvaret. Den långsiktiga strategin ska sättas och det är en väg framåt, säger oppositionsrådet Marcus Fridlund (S).

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: