Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Risken för skred är akut – nu ska åtgärder ske omgående

Ulf Nilsson (L) är vice ordförande i kommunstyrelsen. Foto: Pressbild

Risken för skred är akut – nu ska åtgärder ske omgående

Marken rör sig alldeles för snabbt. Risken för skred är stor och nu ska åtgärder vidtas omgående.
– Det måste ske innan höstregnet kommer, säger Ulf Nilsson (L), vice ordförande i kommunstyrelsen. 

Annons:

Skredrisken i Gamleby är akut och både hus och järnväg är hotade. Det var beskedet tidigare i augusti. I över ett halvår har också delar av Åbyängskolans parkering varit avspärrad. 

Nu visar nya mätningar att marken rör sig alldeles för snabbt i Gamleby. Risken är att jordmassor rasar ned i Gamlebyån och den del som berörs är den som ligger emellan Åbyängskolans parkering och Mellbloms bygghandel.

– Det är lermark där och leran är komprimerad. Risken är att det kan bli skred och vi behöver vidta åtgärder omgående. Vi bör göra kulverteringar för att hålla tillbaka slänterna. Det här är angeläget att det sker omgående innan höstregnet går igång, säger Ulf Nilsson (L), vice ordförande i kommunstyrelsen. 

"Risk vi är beredda att ta"

Åtgärderna rekommenderades första gången redan år 1939. Men nu ska dessa alltså genomföras. 

– Vi har haft mätningar och kan se att marken rör sig mycket snabbare. Det har också varit två mindre skred, så det är angeläget att komma till skott. 

När höstregnen kommer blir det ännu mer kritiskt och därför behöver åtgärderna vidtas redan nu.

– Det är fortsatt avspärrat i området och ärendet är lite känsligt. Länsstyrelsen har sagt att vi inte får göra det här, men vi måste agera. Vi har de geotekniska undersökningarna och ser på diagramen att det rör sig i allt snabbare hastighet. Vi måste fatta de här besluten och gå emot länsstyrelsen. Det är akut. Länsstyrelsen har föreslagit en annan åtgärd, men vi har en enligt lagen rätt att vidta åtgärder och kan söka tillstånd för det, säger oppositionsrådet Marcus Fridlund (S).

Vad riskerar ni om ni går emot länsstyrelsen?

– Det får bli en diskussion efteråt, men det är en risk vi är beredda att ta. Det finns inget alternativ för oss, säger Ulf Nilsson (L).

Helt enigt

Kommunstyrelsen var helt enigt om att vidta de akuta åtgärderna.

– Om vi inte gör det är riskerna enorma för liv och hälsa. Även för naturen i området kan det få stor naturpåverkan om vi inte gör något och om det täpps igen i ån. För länsstyrelsen handlar det här om fria fiskvägar, men sker det här så spelar det ingen roll, säger Marcus Fridlund.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: