Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
500 avvikelser där medicin inte delats ut:

Mellan januari och juni i år har det rapporterats 756 avvikelser när det kommer till läkemedel inom kommunens äldreomsorg och funktionsstöd. Foto: MostPhotos

500 avvikelser där medicin inte delats ut: "Sorgligt"

Under torsdagens möte med socialnämnden gick de igenom hur fall- och medicinavvikelser har sett ut inom hemtjänsten och på särskilda boenden under det första halvåret av 2024.

 "Avvikelserna har minskat sedan föregående år, det är ändå viktigt att säga. Men det är såklart för många även nu", säger socialnämndens ordförande Maud Ärlebrant (KD).

Annons:

Från januari-juni 2024 har det rapporterats 756 avvikelser när det kommer till läkemedel inom kommunens äldeomsorg och funktionsstöd. Drygt 500 av dem handlar om att man glömt bort att ge medicin, och de resterande handlar om att man glömt bort att signera att medicinen har getts ut.

– De här avvikelserna är sorgliga, säger Maud Ärlebrand (KD) som är ordförande i socialnämnden.

 

Nytt system ska minska avvikelserna

I dagsläget måste personalen signera om läkemedel har getts genom på en analog läkemedelslista. Ett nytt system ska göra att personalen kommer att kunna signera läkemedlen digitalt, direkt i telefonen. Personalen kommer då att få ett meddelande när någon ska ha ett läkemedel, och sedan kan de signera direkt när de gett ut medicinen. Detta är något som inte har implementerats ännu.

– När vi får in detta i verksamheten räknar vi med att de här avvikelserna kommer att minska drastiskt.

I det nya systemet ska man även komma åt brukarnas journaler och kunna skriva in i dem direkt när något händer.

– Man har ju bättre minne av något direkt när det har hänt. Det minskar också dubbelarbetet, nu ska man slippa att först anteckna ner och sedan fylla i journalen.

1175 fall

 Under samma period har det rapporterats 1175 fall, där ungefär 16 procent av fallen har lett till en fraktur eller sårskada. Resterande har rapporterats som ”fall med obetydlig skada.”

– Det är alla typer av fall som händer i vår verksamhet. Många fall händer hemma hos någon när vi inte är där. Vi försöker förebygga så mycket som möjligt men vi kommer aldrig kunna förebygga allt, säger socialchefen Joakim Nyman. 

I det förebyggande arbetet jobbar de i ett nära samarbete med räddningstjänsten sedan 2016. I samband med att någon ansöker om bostadsanpassning kommer någon från räddningstjänsten hem till personen.

– De tar till exempel bort trösklar och ordnar spisvakter. Då tittar de även över fallrisker i hemmet och åtgärdar de risker som finns.

Fakta

Statistik avvikelser 24-01-01 – 24-06-30

Fall

Totalt antal fall - 1175
Fall med fraktur - 21
Fall med sårskada – 169
Fall med obetydlig skada - 985

Läkemedel

Totalt antal läkemedelsavvikelser - 756
Glömt att ge - 503
Glömt att signera - 119

Källa: Västerviks kommun

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Tess Hartikka

tess.hartikka@gmail.com

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: