Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Prognosen: 150 färre barn i förskoleålder år 2027

Prognosen är att det blir 150 färre barn i förskoleålder 2027. Foto: MostPhotos

Prognosen: 150 färre barn i förskoleålder år 2027

Enligt en prognos som Västerviks kommun gjort ser det ut som att kommunens befolkning kommer minska med ungefär 600 personer fram till år 2035. På kort sikt ser det ut att bli störst skillnad för förskolorna, där det beräknas bli ungefär 150 barn färre år 2027 än vad det var vid årsskiftet.

Annons:

På tisdagen klubbade barn- och utbildningsnämnden igenom en lokalförsörjningsplan för år 2024. Detta är något som görs årligen för att kunna planera och strukturera barn- och utbildningsförvaltningens behov av lokaler.

– Planen visar bland annat vilka enheter och lokaler vi har, hur elevunderlaget ser ut och hur många överskottsplatser som finns, säger Andreas Billtorp (M) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

”Kraftig minskning av antal födda barn”

Lokalförsörjningsplanen bygger på en befolkningsprognos som togs fram i våras. Magnus Bengtsson som är kommunens barn- och utbildningschef berättar att det var just själva befolkningsprognosen som tog mycket fokus under tisdagens möte med nämnden.

– Man kan se en kraftig minskning av antal födda barn. Dels har vi redan sett den här minskningen under de senaste åren, dels ser det ut att fortsätta. Det påverkar förskolorna och så småningom grundskolan med färre antal barn längre fram. Så som prognosen ser ut nu så ska det tas på största allvar, säger han.

9 av 10 platser används

I de 28 förskolor som finns i kommunen finns det ett överskott av förskoleplatser, och beräknas fortsatt vara så under resten av prognosperioden till 2035. Idag nyttjas 9 av 10 platser i Västerviks stad.

Antalet invånare i förskoleålder, 1-5 år, förväntas minska med cirka 150 fram till 2027 för att sedan öka och stabiliseras runt 1650 individer. Den kommande minskningen av antalet barn kommer leda till fler överskottsplatser.

– Det här gör stor påverkan, och färre antal barn blir per automatik mindre pengar till förskolan eller skolan, eftersom vi får en peng för antal barn/antal elever. I år har det varit ett stort tapp på barn i förskolan, det slår ju hårt mot verksamheten, säger Andreas Billtorp.

Det minskade antalet förskolebarn har lett till att kommunen fått jobba med ett omställningsarbete som man ännu inte är helt färdiga med. Under hösten avvecklas Gullvivans förskola. Älvdansens förskola stängs för rivning och återuppbyggnad. Under byggnadstiden kommer Älvdansens verksamhet vara i evakueringslokaler på Tallen och i före detta Gullvivans lokaler. Genom detta minskar antalet förskoleplatser något i kommunen. Men Andreas Billtorp kan i dagsläget inte svara på om det kommer bli aktuellt med fler nedläggningar av förskolor eller om lokaler kommer att nyttjas på något annat sätt.

– Det blir något som politiken får ta ställning till. Men vi måste tänka till så vi utnyttjar resurserna på bästa sätt, det är vi nog alla i politiken eniga om. Sen måste det ju också bli bra för alla barn, elever och alla som jobbar inom verksamheterna.

Kollar ni på var ni kan ta bort platser?

– Nej, det är inget arbete som vi satt i gång med.

Fakta

Utdrag ur kommunens befolkningsprognos

  • Till år 2035 förväntas en minskning av kommunens befolkning. Antalet invånare väntas vara 600 färre vid prognosperiodens slut än vid utgången av 2023.
  • Antalet invånare i förskoleålder, 1-5 år, förväntas minska med cirka 150 fram till 2027 för att sedan öka och stabiliseras runt 1650 individer.
  • Antalet invånare i grundskoleålder, 6-15 år, beräknas minska under prognosperioden och vara runt 300 färre 2035 än vid utgången av 2023
  • Antalet invånare i gymnasieålder, 16-18 år, prognostiseras att öka något fram till år 2025 för att sedan stabiliseras strax under 1200 individer.

Källa: Västerviks kommun

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: