Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Internationell engelsk utbildning kan starta i Västervik

Ska det startas en ny internationell gymnasielinje i Västervik? Den frågan ska politikerna ta ställning till i slutet av året. Foto: Arkivbild

Internationell engelsk utbildning kan starta i Västervik

Västerviks gymnasium vill starta ett internationellt gångbart gymnasieprogram. Under året ska det utredas om det är möjligt.

Under året ska det utredas om det går att starta ett nytt program vid Västerviks gymnasium: International Baccalaureate Diploma Programme, förkortat IB-programmet.

Programmet finns i 159 länder, och undervisningen ges på engelska. Programmet ger elever möjlighet att söka högskolor och universitet i Sverige och utomlands.

IB-programmets inriktningar som eleverna kan välja mellan är samhällsvetenskap, naturvetenskap, matematik och konstnärliga ämnen.

"Vi blir unika i länet"

– Det finns just nu inget IB-program i Kalmar län. Det närmaste finns i Linköping. Varje år är det en knapp handfull elever i kommunen som söker sig dit. Det finns säkert fler elever som söker sig dit från vårt län, säger Andreas Billtorp (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Syftet är att höja statusen på Västerviks gymnasium. Vi blir unika i länet. Det är ett bra drag om vi kan få elever att stanna i kommunen, samt locka elever från andra kommuner att studera här, fortsätter han.

Han säger också att IB-programmet kan bidra till att locka arbetskraft, om utländska arbetare som vill ta projektanställningar i Västervik vet att deras barn kan få en internationellt gångbar gymnasieutbildning.

– Det är efterfrågat av näringslivsrådet i kommunen. Det är också ett program med lite högre tempo som vi kan erbjuda till våra högpresterande elever, säger Billtorp.

Oppositionen inväntar utredning

Det kostar dock att bli ”IB-certifierad”. Och så behövs det ju bemanning. Hur mycket det kan kosta är i dagsläget oklart, och nämnden har bett om att få en utredning presenterad för sig i november så att de kan ta ställning till om ett IB-program ska införas i Västervik.

– Det är jätteviktigt att vi har rätt gymnasieprogram som motsvarar våra framtida behov, säger Klara Björkum (S), andre vice ordförande i nämnden. Hon ser dock fram emot utredningen, innan hon tar ställning:

– För att ta ett beslut måste man ha underlag. Vi måste framförallt tänka på vilka kostnader som finns kopplade till det här, säger hon.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: