Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Internationell engelsk utbildning kan starta i Västervik

Ska det startas en ny internationell gymnasielinje i Västervik? Den frågan ska politikerna ta ställning till i slutet av året. Foto: Arkivbild

Internationell engelsk utbildning kan starta i Västervik

Västerviks gymnasium vill starta ett internationellt gångbart gymnasieprogram. Under året ska det utredas om det är möjligt.

Annons:

Under året ska det utredas om det går att starta ett nytt program vid Västerviks gymnasium: International Baccalaureate Diploma Programme, förkortat IB-programmet.

Programmet finns i 159 länder, och undervisningen ges på engelska. Programmet ger elever möjlighet att söka högskolor och universitet i Sverige och utomlands.

IB-programmets inriktningar som eleverna kan välja mellan är samhällsvetenskap, naturvetenskap, matematik och konstnärliga ämnen.

"Vi blir unika i länet"

– Det finns just nu inget IB-program i Kalmar län. Det närmaste finns i Linköping. Varje år är det en knapp handfull elever i kommunen som söker sig dit. Det finns säkert fler elever som söker sig dit från vårt län, säger Andreas Billtorp (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Syftet är att höja statusen på Västerviks gymnasium. Vi blir unika i länet. Det är ett bra drag om vi kan få elever att stanna i kommunen, samt locka elever från andra kommuner att studera här, fortsätter han.

Han säger också att IB-programmet kan bidra till att locka arbetskraft, om utländska arbetare som vill ta projektanställningar i Västervik vet att deras barn kan få en internationellt gångbar gymnasieutbildning.

– Det är efterfrågat av näringslivsrådet i kommunen. Det är också ett program med lite högre tempo som vi kan erbjuda till våra högpresterande elever, säger Billtorp.

Oppositionen inväntar utredning

Det kostar dock att bli ”IB-certifierad”. Och så behövs det ju bemanning. Hur mycket det kan kosta är i dagsläget oklart, och nämnden har bett om att få en utredning presenterad för sig i november så att de kan ta ställning till om ett IB-program ska införas i Västervik.

– Det är jätteviktigt att vi har rätt gymnasieprogram som motsvarar våra framtida behov, säger Klara Björkum (S), andre vice ordförande i nämnden. Hon ser dock fram emot utredningen, innan hon tar ställning:

– För att ta ett beslut måste man ha underlag. Vi måste framförallt tänka på vilka kostnader som finns kopplade till det här, säger hon.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: