Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Endast ett fåtal familjer drabbades hårt av stängt nattis

Andreas Billtorp (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande, säger att det var rätt beslut att stänga nattis tillfälligt. När nattis kan öppna igen vågar han inte lova. Bilden är ett montage.

Endast ett fåtal familjer drabbades hårt av stängt nattis

Det är bara "i något enstaka fall" som stängningen av nattis har gjort livspusslet riktigt svårt för barn och deras familjer. Det visar en återrapportering till barn- och utbildningsnämnden. Men när nattis kan öppna igen är oklart. 

Annons:

Nattis, alltså barnomsorg på obekväma arbetstider, har varit stängt sedan 1 januari i år. Detta beräknas spara kommunen 3 miljoner kronor per år. Nattis kunde stängas eftersom den omsorgen inte är lagstadgad, och pengarna används till den lagstadgade undervisningen i förskola och skola. I relation till alla förskolebarns bästa var stängningen nödvändig, löd motiveringen.

Hittills har ingen aktör visat intresse för att driva nattis i privat regi. Kommunen har heller inte letat efter någon som kan driva nattis, eftersom poängen med att stänga verksamheten var att spara pengar.

Nu har barn- och utbildningsnämnden fått en återrapportering, av hur den första terminen utan nattis har gått. Barn och föräldrar har påverkats, men det har framkommit få reaktioner från vårdnadshavare. Rektorerna har inte heller varit med om att någon vårdnadshavare vänt sig till dem för att fråga när nattis kan öppna igen.

Riktigt svårt har det bara blivit ”i något enstaka fall”, där en familj hade svårt att lösa livspusslet utan nattis, enligt rapporten. Ett par vårdnadshavare verkar också ha fått lov att ändra schema, när det blev känt att nattis skulle stänga.

"Det var rätt beslut"

Andreas Billtorp (M), barn- och utbildningsnämndens ordförande, säger att han inte är förvånad över resultatet.

– Min spontana tanke är att med tanke på det ekonomiska läget var det rätt beslut. Jag hade varit mer orolig om socialförvaltningen inte sagt att de skulle vara behjälpliga med att ändra anställdas scheman, men nu var det inte så. Att det har varit svårt för enstaka är beklagligt, men att det löst sig i de allra flesta fall är bra, säger han.

Klara Björkum (S), andre vice ordförande, framhåller att hennes parti Socialdemokraterna hade velat se att nattis fortsatt varit öppet.

– Under nämnden enades vi i alla fall om att det behövs en större tydlighet för vad som är en ”tillfällig” stängning, säger hon.

Några planer på att återstarta nattis finns inte i dagsläget.

– Jag kommer inte kunna ge ett tydligt svar på det. Vi har ett fruktansvärt dåligt ekonomiskt läge. I det här läget ser jag inte att vi har möjlighet att starta nattis igen. Pengarna måste gå till den ordinarie verksamheten, säger Billtorp (M).

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: