Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
INFÖR EU-valet #7: Så ser toppkandidaterna från länet på valet

Richard Deichmann står på plats 29 för Vänsterpartiet. Foto: Pressbild

INFÖR EU-valet #7: Så ser toppkandidaterna från länet på valet

Cirka 400 miljoner européer har rösträtt i Europaparlamentsvalet. Ibland kallas valet för "det bortglömda", men faktum är väldigt många kommunala beslut hänger på direktiv eller krav från EU. Vi tog därför tempen på alla som står överst på respektive partis valsedel. Vi tar partierna i storleksordning från senaste valet. Sjua ut är Richard Deichmann, som står på plats 29 på Vänsterpartiets lista.

Annons:

*Vilka frågor ser du som viktigast för Kalmar län i EU-valet?

– Framför allt handlar det om den stora klimatfrågan och den gröna omställningen. Vi i länet är väldigt påverkade av de större klimatförändringarna och det stora omställningsarbetet. Vattenfrågan, skogsbruket och jordbruket är väldigt påverkat. En av frågorna vi driver gällande länet är en mer utbyggd järnväg och kollektivtrafik. Vi vill förstatliga järnvägen och det sätter EU:s olika regler om statsstöd stopp för. Det vill vi förändra. Att biogas kategoriseras precis som naturgas är helt hål i huvudet. Det ena tas upp från marken och släpper ut koldioxid. Biogasen är cirkulär. Det har skapat problem för många jordbrukare i länet och även industrier. Det är en av de första sakerna jag skulle angripa.

*Vilka frågor ser du generellt som viktigast inför EU-valet?

– Klimatfrågan är en stor fråga i stort, men jag tror även att utrikesfrågorna och de försvarspolitiska frågorna är några av de största och viktigaste. Då handlar det om stödet till Ukraina. Vi ser en extremhöger på frammarsch med konstiga kopplingar till Ryssland. Dessa vill vi inte ge inflytande. Stödet till Ukraina måste vara benhårt och bottenlöst.

*Hur ser du på betydelsen av EU-valet kontra det nationella valet?

– Världen blir alltmer global och moderniserad. Många av de stora frågorna i samhället är gränsöverskridande och likaså problemen. Det gäller klimatet, migrationen och försvarsfrågan. Det tror jag folk får upp ögonen för. Sedan måste vi svenska partier som ställer upp göra ett bättre arbete och föra upp EU-frågorna på agendan. Prata mer konkret EU-politik helt enkelt.

*Varför ska man kryssa dig?

– För att ytterhögern är på frammarsch. Det vore förödande om man lät dem få diktera villkoren. Den bästa motkraften är en stark vänster och då är Vänsterpartiet det tydligaste alternativet.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: