Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
VÄSTERVIKS BUDGET 2025: Flygplatsen, språktest, slopade upptagningsområden och uppskjuten Bökensvedsatsning

Tre majoritetspolitiker fotade på fullmäktige i Gamleby: Maud Ärlebrant (KD), kommunalråd Harald Hjalmarsson (M), och Andreas Billtorp (M).

VÄSTERVIKS BUDGET 2025: Flygplatsen, språktest, slopade upptagningsområden och uppskjuten Bökensvedsatsning

Nu har kommunstyrelsen lagt fram ett förslag till budgeten 2025. Om kommunfullmäktige röstar igenom den, 17 juni, så står Västervik inför flera stora förändringar. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

I budgeten konstaterar den politiska majoriteten att allt färre personer ska försörja allt fler, i takt med att färre barn föds, och andelen pensionärer ökar. Kommunen kommer därför lägga mer pengar på socialnämnden, som sköter exempelvis äldreomsorg, och mindre pengar på barn- och utbildningsnämnden.

”Vi tvingas överväga drastiska bortprioriteringar”, står det i budgetens inledning.

– Om vi inte kan nå en ekonomi i balans får vi ta bort det som är frivilligt för en kommun. Det finns väldigt mycket som är frivilligt, utöver kärnuppdraget. Det är absolut inte önskvärt, och det är inte där vi är nu, men om vi inte klarar av att ställa om behöver vi överväga sådana delar, kommenterar kommunalråd Harald Hjalmarsson (M).

Använder sparpengarna

Kommunen använder 50 miljoner från resultatutjämningsreserven. 100 miljoner användes 2024. Det innebär att det finns dryft 50 miljoner kronor kvar för kommande år.

– Det är pengar som är tänkta att använda just som en buffert i konjunkturcykler, som vi är inne i nu, säger Ulf Nilsson (L), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Kommunen har åtta mål, men väljer att 2025 fokusera mest på tre av dem. Området ”kommunikationer” som innefattar kollektivt resande, kulturutbudet samt miljömålen får mindre betydelse. Viktigare är fokus på att fler ska bo på landsbygden, att öka antalet besökare, att skapa ett bra företagsklimat, och att elever i grundskola ska ha fullständiga betyg.

Vill skapa en ”storregion” - och skjuta fram Bökensvedssatningen

En viktig prioritering är en södra infart. Några kostnader eller konkreta byggplaner finns inte, däremot är ett uppdrag att ”aktivt verka för en södra infart genom att ta fram en avsiktsförklaring för ett huvudalternativ med Trafikverket, Regionen och våra grannkommuner med tillhörande planering samt finansieringslösning”.

Majoriteten vill också skapa en ”storregion” som består av Jönköping, Kalmar och Östergötland.

I budgeten räknar man med att en ny hyra för Bökensved inte ska bli verklighet förrän 2028. Däremot ska kommunen ta ”ett helhetsgrepp” på fotbollsplaner på Bökensved och vid Karstorp. Från 2025 och framåt ökar hyran från 2,8 miljoner kronor per år till 3,2 miljoner kronor per år. Även för simhallen ökar hyran med 1,8 miljoner kronor från 2025 och framåt.

Fritidsgårdar räddade från nedläggning

Fritidsgårdarna kommer inte läggas ned, och Västerviks museum kommer fortsätta få stöd. Totalt får Kommunstyrelsens förvaltning – som sköter allt från samhällsbyggnad och försörjningsstöd till kultur och fritidsgårdar – 12,5 miljoner kronor. Pengarna ska gå till att behålla fritidsgårdar, studieorganisationsstöd, stöd till Västerviks museum, och för att begränsa sparåtgärder inom avdelningen för näringsliv och kompetens.

Satsningarna: parkeringsplats vid Löga och en södra infart

Trots det kärva ekonomiska läget listas flera uppdrag för kommunstyrelsens förvaltning, bland annat:

- Södra infarten; arbeta för att få en avsiktsförklaring på plats med Regionen och Trafikverket samt att undersöka möjligheterna till extern finansiering.

- Utreda och ta fram en plan för en förbättrad parkeringssituation i anslutning till Lögarbergen.

- Utreda förutsättningarna för en ny/tillbyggd gymnastikhall.

- Undersöka möjligheten till externa hyresintäkter för den planerade Arenan på Bökensved samt flytta fram inflyttning till halvårsskiftet 2028.

- Fortsätta arbetet med att få till statlig medfinansiering till ”Nya vägar” som avser högre utbildning på Campus.

- Fortsätta att utveckla kulturkvarteret.

- Arbeta för att minska kötiden för detaljplaner.

- Undersöka möjligheten att göra en avfart från rondellen vid vattentornet som en förlängning mot Timmergatan.

Skolor och förskolor får 20 extra miljoner

Barn- och utbildningsnämnden får igenom sitt krav på 20,5 miljoner kronor.

En miljon ska gå till att stärka kopplingen mellan skolan och det lokala näringslivet.

10 miljoner ska användas till stödinsatser: exempelvis för elever som behöver stöd av medicinska skäl, för elever som inte går till skolan, och för att stärka Läsa- skriva- och räkna-garantin.

5,5 miljoner kronor ska användas för att stärka nämndens organisation, det vill säga att behålla personal.

En miljon öronmärks för att lärarstudenter ska få praktikplats på lokala skolor.

Tre miljoner är ett ”strukturbidrag” som täcker kostnader på skolor och förskolor med få elever.

Upptagningsområden ska slopas - och skollokaler ska hyras ut

Barn- och utbildningsförvaltningen fortsätter utreda framtiden för högstadieeleverna, när Ellen Key ska säljas till regionen.

Skolan ska satsa extra på att samverka med föreningslivet 2025.

Numera ska skolan också särskilt uppmärksamma högpresterande elever, och beskriva tydligare hur man arbetar med dem.

Kommunen ska också utreda om det går att slopa upptagningsområden i Västervik stad, för att ge elever och vårdnadshavare mer frihet i val av skola.

Ytterligare ett uppdrag är att se över om skollokalerna kan hyras ut till andra aktörer utanför skoltid, för att på så sätt få ner kommunens hyreskostnad.

Socialnämnden får 13 extra miljoner

Socialnämden får 13 miljoner kronor som dels ska gå till att starta ett boende för nyskadade, och för att kunna ta bort delade turer.

Socialnämnden och HR ska utreda om det finns behov, och vad det kan kosta, att införa språktest i samband med nyanställningar i verksamheterna.

Kommunen ska också försöka hålla kvar medarbetare i pensionsålder längre, och jobba för att anställa fler nya medarbetare.

Mer ska digitaliseras, vilket ska ge personalen mer tid till brukarna. Exakt vad som ska digitaliseras framgår inte.

Socialnämnden ska också samarbeta mer med förskolor, för att så tidigt som möjligt identifiera barn och familjer i riskzon så att insatser kan ske så tidigt som möjligt.

 

Kommunövergripande: Ny ägare till flygplatsen, och central HR-avdelning

I budgeten finns flera kommunövergripande uppdrag.

Som vi berättade häromdagen ska tjänsterna för Vatten och Avlopp (VA-verksamheten) flyttas från bolaget Västervik Miljö & Energi till kommunens förvaltning. Det gör man för att bolagen inte längre kan göra vissa skatteavdrag, vilket kommunen fortfarande kan.

Kommunen ska utreda om bolaget Västerviks Utvecklingscentrum (VUC) kan ta över huvudmannaskapet och ansvaret för flygplatsen. Samhällsbyggnadsenheten ska sköta utredningen, och komma med riktlinjer och prioriteringar för hur investeringar ska finansieras.

HR, IT, kommunikation och kontaktcenter ska nu skötas centralt. Samtliga bolag och nämnder ska upphöra med dessa tjänster i egen regi från och med juni 2025 – istället ska det finnas gemensamma resurser för hela kommunen.

Kommunens mål är att få ett plusresultat på 2 procent när året är slut. För 2025 kommer det dock inte gå att nå, och man siktar därför på ett nollresultat, alltså att budgeten ska gå plus-minus-noll.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: