Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Kommunalråden vädjar till ministern –

Kommunalråden i Vimmerby och Västervik hoppas på Gunnar Strömmers hjälp för att rädda tingsstället i Västervik. Foto: Bildbyrån

Kommunalråden vädjar till ministern – "Två timmars bilväg”

Kommunalråden i Vimmerby och Västervik vänder sig nu till justitieminister Gunnar Strömmer för att rädda tingsstället i Västervik.

Annons:

I mars i år berättade vår tidning att tingsstället i Västervik ska stängas. Skälet är framförallt säkerheten i byggnaden som används till en del brottmål som berör Vimmerby, Hultsfred och Västervik.

Ingen personal från Kalmar tingsrätt arbetar på plats i Västervik.

– Det är säkerheten framför allt. Jag kan inte trygga säkerheten i lokalerna där. I Kalmar har vi röntgen och säkerhetslokaler, men det finns över huvud taget inget sådant i Västervik, sa lagmannen vid Kalmar tingsrätt, Laila Kirppu till vår tidning i den här artikeln.

 "Innebär ökar rättsosäkerhet"

Västerviks kommunalråd Harald Hjalmarsson (M) var kritisk redan då och nu har han och kollegan i Vimmerby, Helen Nilsson (S), författat ett brev till justitieministern Gunnar Strömmer.

Politikerna hoppas att Strömmer ska engagera sig i frågan.

”Beslutet drabbar inte bara kommunmedlemmar i Västervik där tingsstället är beläget. För alla medborgarna i de fyra nordligast belägna kommunerna i Kalmar län är Västervik den närmast större staden. Beslutet innebär ökad rättsosäkerhet kopplat till svårigheter att delta i tingsmål, vare sig man är nämndeman, målsägande, vittne eller anhörig i dessa kommuner”.

I brevet skriver man att Kirppu har rått kommunerna att ansöka om tillhörighet i Linköpings domsaga och Hjalmarsson och Nilsson kan tänka sig ett sådant skifte – men allra helst vill man att ministern engagerar sig i bevarandet av tingsstället i Västervik.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: