Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Nu måste skolorna spara pengar – men vissa får extrapengar i höst

Barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M) förklarar hur nämnden beslutat hur mycket av extrapengarna som går till skolorna i höst. Foto: Pressbild/Mostphotos/Montage

Nu måste skolorna spara pengar – men vissa får extrapengar i höst

Annons:

I höst kommer en del skolor få tillskott. Men fram tills dess är det snudd på köpstopp – för alla.

Eftersom barn- och utbildningsnämnden prognostiserar ett minusresultat under våren gäller återhållsamhet i verksamheterna, både gällande inköp och anställningar.

– Totalt inköpsstopp blir inte genomförbart. Vissa inköp behöver vi göra för att bedriva verksamheten. Men alla inköp som inte är absolut nödvändiga för den dagliga verksamheten behöver vi avstå eller skjuta upp, om en medarbetare blir sjuk behöver vi kunna ersätta den, säger barn- och utbildningschef Magnus Bengtsson.

Men ni har väl inte okynnesshoppat tidigare?

– Nej, vi har varit återhållsamma under en lång tid.

Han vill inte gå in på vilka slags inköp som kommer behöva skjutas upp.

Men sådana här återhållsamhetsbeslut har tagits tidigare år. Vad har behövt skjutas upp då?

– Vi har behövt avstå eller skjuta upp exempelvis inköp som gäller IT, eller vissa förbrukningsmaterial, svarar han.

Till hösten kommer tillskottet

Till hösten kommer det tillskott på 5 miljoner kronor som fullmäktige tidigare beslutet om. Då skulle återhållsamhetsbeslutet kunna hävas.

Efter visst resonemang har nämnden nu beslutat hur de pengarna ska fördelas i höst:

– Vi ska särskilt prioritera de allra minsta enheterna som har en lägre grundbemanning vilket kan innebära utmaningar när det kommer elever med behov av stöd.

En del av tillskottet ska användas till själva skolstrukturen – personalen. Den andra delen är mer generell och ska användas till elever med behov av stöd.

0,7 miljoner kronor går till förskolorna i Ukna, Odensvi, Almvik, Totebo och Blankaholm, där det finns fritidslösningen pedagogisk omsorg även för äldre elever.

– Tanken var att avveckla pedagogisk omsorg för att skolbarn ska vara på fritids och förskolebarn i förskolan. Nu blev det inte så och därför skjuter vi till en slant för att höja kvalitén och se om det går att ibland separera förskolorna från fritids, förklarar barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M).

0,8 miljoner kronor går till barn i behov av stöd i förskolan, i hela kommunen.

1,5 miljoner går till de grundskolor som till hösten kommer ha mindre än 70 elever. Riktigt vilka skolor det blir kan vi inte veta än, men det är Loftahammars skola, Ringeltaubska skolan samt Blackstad skola som kan bli aktuella för bidraget.

2 miljoner kronor kommer gå till elever i behov av stöd i grundskolan, alltså oavsett storlek på skolan.

Andreas Billtorp (M) förklarar hur nämnden resonerat kring bidraget som gäller de mindre skolorna och förskolorna:

– Det behöver inte vara rätt eller fel. Vi resonerade som så att om vi sätter för lågt belopp får vi inte den effekten på kvalitén som vi behöver ha. Sätter vi för högt så kan det bli ett stort glapp vid årsskiftet 2024/2025 med tanke på budgeten: att man alltså får en stor peng nu som man inte får behålla senare. Vi har försökt hitta rätt balansgång där, säger han.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: