Västervik har, precis som många andra, otroligt svårt att följa Skolverkets riktlinjer inom förskolan.
Enligt riktlinjerna ska barngrupperna för barn mellan 1-3 innehålla max 12 barn och för äldre barn ligger rekommendationen på max 15 per grupp. I Västervik är 47 procent av barngrupperna för stora, vilket är en ökning med sju procentenheter från 2022.
47 procent låter givetvis oerhört mycket, men Västervik ligger faktiskt under rikssnittet.
– Det är oerhört allvarligt att så många barngrupper är större än rekommenderat. Utvecklingen går alldeles för sakta framåt. Vi har sett en skiftning mot att allt fler partier är för en lagstiftning kring ett maxtak, nu är det dags att agera på de löftena, säger Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare.
Problemet finns överallt
Kommunerna är bedrövligt dåliga på att hålla sig till Skolverkets rekommenderade maxnivåer. 52 procent av barngrupperna i länet är för stora och 54 procent i landet.
I Västervik är medelvärdet 14 barn per grupp. 40 procent av småbarnsgrupperna är för stora och 63 procent av storbarnsgrupperna. Snittet för länet ligger på 15 barn per grupp, 52 procent för stora småbarnsgrupper och 62 procent för stora storbarnsgrupper. I landet är snittet 15 barn per grupp, 54 procent för stora småbarnsgrupper och 54 procent för stora storbarnsgrupper
Andelen av personalen med förskollärarexamen ligger på 44 procent i Västervik, 52 procent i länet och 41 procent i riket. Andelen personal helt utan utbildning för arbete med barn är 22 procent i Västervik, 17 i länet och 21 i landet.
Personaltätheten ligger på 5 barn per heltidstjänst på alla dessa nivåer.