Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Kommunen kapar investeringar inför 2025: ”Blir en stram budget”

Tuffa tider väntar för Västerviks kommun, enligt kommunalråd Harald Hjalmarsson (M). Foto: Pressbild

Kommunen kapar investeringar inför 2025: ”Blir en stram budget”

Budgetarbetet inför 2025 pågår för fullt, och nu står det klart att vissa investeringar kan behöva skjutas upp.

Annons:

Kommunstyrelsen har redan gett tjänstemännen i uppdrag att se över hur kostnaderna för kommunens investeringar kan minska. Målet var att minska investeringarna ner till 60 miljoner kronor. Idag ligger investeringarna på runt 80 miljoner kronor, men tidigare har det varit högre än så.

– För 8-10 år sedan låg investeringsnivån på 20 miljoner på samhällsbyggnadsenheten. Det var för lite. Sedan gick det upp till runt 120 miljoner, när vi tog igen eftersatta investeringar. Den långsiktigt jämna nivån ligger däremellan, säger kommundirektör Anders Björlin, under tisdagens presskonferens med kommunstyrelsen.

I år blir kostnaden för pensioner och skolan högre än vad politikerna räknade med förra året. Skatteprognosen inför nästa år pekar mot en blygsam ökning på 300 000 kronor.

– Det är bara att konstatera att vi har tuffa år framöver, säger kommunalråd Harald Hjalmarsson (M).

För två veckor sedan rapporterade samhällsbyggnadsenheten att investeringsbudgeten kan minskas ner till mellan 60 och 70 miljoner.

– Vi bad om ett tjänstemannaförslag på vad vi kan avstå från eller skjuta upp. Men det får inte vara sådant som blir dyrare om vi skjuter upp underhållet, förklarar Hjalmarsson (M).

Exakt vad för investeringar det är som får vänta kan han inte säga i dagsläget. Det kommer behandlas i budgetarbetet.

– Det finns en politisk vilja att ta beslut om budget innan sommaren, så att verksamheterna sedan kan jobba efter den. Men vi behöver verkligen prioritera det som är långsiktigt rätt, med fokus på välfärd och tillväxt. Det finns inte så stora möjligheter till utsvävningar, det kommer bli en stram budget, säger Hjalmarsson (M).

 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: