Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
POLITIKERNA VILL INTE FÖRSKOTTSBETALA VÄG 35

Centerpartiets Fredril Lindwall ville att kommunen skulle förskottsbetala en planering av upprustningen av väg 35. Foto: Martina Gradian.

POLITIKERNA VILL INTE FÖRSKOTTSBETALA VÄG 35

Alla är ense om att väg 35 mellan Överum och Åtvidabergs kommun måste rustas upp. Men vem ska stå för notan? Nu står det klart att kommunen i alla fall inte kommer låna ut några pengar till vad som är trafikverkets ansvar.

Annons:

För ganska exakt ett år sedan skrev Centerpartiets Fredrik Lindwall en motion. Trott på att vänta på medel till väg 35 föreslog han att kommunen ska betala planeringsarbete i förväg, med mellan 30 och 60 miljoner kronor i lånade pengar. På så sätt skulle satsningen kunna tidigareläggas genom att vägen skulle kunna rustas upp så fort regionen har lagt till den på sin priolista.

När motionen avhandlades 2023 löd beskedet från majoriteten att Centerpartiet snarare borde få kollegorna i regionpolitiken att prioritera upp vägen, än att det ska betalas med kommunala pengar.

"Risk att det är pengar i sjön"

Enligt kommunens utredning lever inte motionen upp till de krav Trafikverket ställer på förskottering, och det finns heller inte finns någon garanti att kommunen får tillbaka de pengarna man lånar ut.

Trots att ärendet återremitterades från fullmäktige 2023, för att frågan skulle kunna utredas ytterligare, blir svaret nu detsamma från både tjänstemän och den politiska majoriteten i Västervik:

– Om vi nu skulle betala en vägplan är risken uppenbar att det är pengar i sjön eftersom den bara gäller i fem år, säger kommunalråd Harald Hjalmarsson (M).

Någon förskottering blir det alltså inte. Centerpartiet som tänkte att ett förskott skulle kunna snabba på processen med en bättre väg 35 fick se sig nedröstade på senaste kommunfullmäktige.

Harald Hjalmarsson (M) vill dock poängtera att han inte bara sitter och rullar tummarna:

– Jag har uppvaktat trafikutskottet och träffat infrastrukturministern där stråket Västervik-Linköping diskuterades. Sedan har jag haft ett antal överläggningar med ledningen i regionen. Det är viktigt att vi överens i den här församlingen, vi måste göra allt vi kan för att förmå regionen att prioritera den här sträckan.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: