Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Trots många röster: ”Omöjligt” att bygga trädäck från Lögarebergen till Myntbryggan

Kostsamt, komplicerat, och potentiellt skadligt för miljön. Det är samhällsbyggnadsenhetens bedömning av vad ett trädäck från Lögarebergen till Myntbryggan skulle innebära. Foto: MostPhotos

Trots många röster: ”Omöjligt” att bygga trädäck från Lögarebergen till Myntbryggan

Över 50 personer röstade på ett e-förslag om att förlänga Myntbryggan i centrala Västervik med ett trädäck längs Gamlebyviken bort till gamla roddklubben. Förslaget nobbas dock av kommunen, som anser att det är ”omöjligt”.

Annons:

E-förslaget som lämnades in sommaren 2023 handlade rätt och slätt om att förlänga Myntbryggan med ett trädäck – liknande den som är byggd vid Skeppsbrofjärden.

”Då får vi en härlig sammankoppling till Lögarebergen samtidigt som det ger en vacker inramning av Gamlebyviken”, menade förslagsställaren, som också såg att trädäcket skulle kunna skilja gång- och cykeltrafikanter från varandra på ett säkrare sätt.

Men kommunen anser att det är dyrt, miljöskadligt och onödigt.

I februari i år beslutade kommunstyrelsens arbetsutskott enligt samhällsbyggnadsenhetens förslag: att nobba ett sådant trädäck.

Rekommenderar satsning på Lögareberget istället

Motiveringen är dels att halva sträckan – från Myntbryggan till Tändsticksvägen – omfattas av en detaljplan där det inte är tillåtet att anlägga bryggor ut i vattnet. Andra halvan av sträckan är inte planlagd, men eftersom strandskydd råder skulle kommunen behöva tungt vägande behov för att få dispens för en brygga eller ett trädäck.

Trädäcket skulle nämligen påverka miljön under ytan på grund av skuggning, samt påverka det rika fågellivet som finns utmed strandlinjen, skriver tjänstemännen.

Vidare ligger det en sjöledning med vatten och avlopp till norrlandet längs med sträcken, och dessutom är platsen hårt utsatt för vind och vågor från Gamlebyviken vilket innebär att en brygga eller ett trädäck skulle bli komplicerad och kostsam.

Att bygga trädäcket på land är dessutom ”omöjligt”, eftersom den inte ryms mellan gångvägen och vattnet.

Enligt samhällsbyggnadsenheten vore det bättre att utveckla Lögas badplats, om det är badmöjligheter som förslagsställaren önskar. På Löga planeras nämligen en utveckling av badplatsen, med bryggor, hopptorn och toalett.

 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: