Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Nya kravet: Förskolor och fritids ska kräva bevis på föräldrars arbetstider

Västerviks kommun ska införa krav på intyg om arbetstider för vårdnadshavare som har barn i förskola eller fritids. Foto: MostPhotos

Nya kravet: Förskolor och fritids ska kräva bevis på föräldrars arbetstider

En enig barn- och utbildningsnämnd har beslutat att vårdnadshavare till barn i förskola och fritids kommer behöva visa intyg på sina jobbtider.

Annons:

Västervik ska införa schemakrav för vårdnadshavare som har barnomsorg.

Det innebär helt enkelt att den som vill att barnet ska gå på förskola eller fritids behöver visa upp ett intyg från sin arbetsgivare som bevisar vilka arbetstider föräldern har, och att barnet alltså har rätt till barnomsorg de tiderna.

– Det handlar om systemet som Eslövs kommun började med och som sedan blev omskrivet. Vi har sett att flera kommuner infört ett sånt här system sedan dess, förklarar barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M).

Han fortsätter:

– Egentligen handlar det om rättssäkerhet, och att skattemedel används på rätt sätt. Huvudsyftet är inte kontroll, utan att underlätta planeringen för verksamheten.

En halvtimme här och där spelar stor roll”

När Eslöv införde krav på scheman under 2023 beskrevs problemet – att föräldrar överutnyttjar barnomsorgen – som marginellt i Västervik.

Vad har ändrats?

– Ingenting, men man har börjat prata om det på olika håll, både i verksamheten och inom politiken, och kommit fram till att det nog är en bra åtgärd, svarar Andreas Billtorp (M).

Politikerna i nämnden var eniga, och även oppositionens Klara Björkum (S) säger att det handlar om att prioritera rätt.

– Vår målsättning är ett gott samarbete mellan fritids eller förskola och hemmet, men vi måste också se att personalens tid är en stor utgift och en halvtimme här och där spelar stor roll, säger hon.

Hur kravet ska utformas – som om arbetstiderna ska intygas i förväg eller retroaktivt – är inte klart ännu. Politikerna beslutade att ge tjänstemännen i uppdrag att införa kravet. Det väntas inte bli någon administrativ börda för skolorna – liknande intyg har nämligen använts tidigare, när det inte fanns digitala lösningar.

Kravet på intyg väntas införas först under hösten 2024, men vårdnadshavare kommer få information om kravet i god tid.

Finns det risk för misstro mellan skola och föräldrar?

– Det här var ett extraärende som vi fick dagen innan nämnden, och just sådana frågor har vi diskuterat, säger Klara Björkum (S), och fortsätter:

– Vi landade i att personalen har funderingar kring om barnen är där rätt tider – och med ett sånt här intyg kan personalen släppa det och lägga fokus på pedagogiken.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: