I går kom Gudrun Brunegård (KD), riksdagsledamot för Kalmar län, hem från två innehållsrika veckor i USA. Varje år får nämligen en delegation på fem riksdagsledamöter på talmannens uppdrag möjlighet till en två veckor lång intensivutbildning om FN.
Detta i samband med Kvinnokommissionen, förhandlingarna om årets State of the Women-resolution, vilket är en resolution om det aktuella läget för kvinnors och flickors jämställdhet. Temat i år var ekonomisk egenmakt och möjlighet att ta sig ur fattigdom, men även frågor om sexuell hälsa och reproduktiva rättigheter och rätten till skydd mot könsrelaterat våld låg högt på agendan.
Delegationens program innehöll även möten med både FN-ambassadör Anna Karin Eneström och generalkonsul Camilla Mellander.
– Vi kunde sitta med vid många sessioner, där medlemsländernas representanter framförde sitt lands synpunkter. Det fanns också hundratals sidoevent, arrangerade av olika nationer eller civilsamhällesorganisationer, som vi kunde delta i. Jag besökte bland annat ett sådant, som Act Svenska kyrkan anordnade, om betydelsen av en jämlik familjelagstiftning. Man skulle kunna kalla det en Almedalsvecka i jämställdhetsfrågor, säger Gudrun Brunegård.
"Högt anseende"
Hon noterade vilket högt anseende Sverige har inom FN.
– Det var glädjande att se hur högt anseende Sverige har i FN-sammanhang, tack vare det stora engagemang Sverige har haft under åren, inte minst genom den svenske generalsekreteraren Dag Hammarskjöld. Han gjorde mycket för att bygga upp FN-systemet och många menar att han skapade en måttstock som alla senare generalsekreterare mäts mot. Det måste vara minst sagt utmanande, med tanke på att Hammarskjöld bokstavligt talat gav sitt liv i försök att mäkla fred, säger Brunegård och fortsätter:
– Särskilt intressant var det att sitta med i salen vid några av säkerhetsrådets möten. Bland annat då generalsekreterarens särskilt utsände till Jemen, svensken Hans Grundberg, gav sin återrapportering. Jag lyssnade också när EU:s höge representant i utrikes- och säkerhetsfrågor, Josep Borrell, mötte säkerhetsrådet. Vid båda tillfällena följde kommentarer från merparten av deltagarna runt det runda bordet. Det var fascinerande att med egna ögon beskåda stormakternas positionerande.
"Inte släppa igenom formuleringar"
Hon konstaterar även att pandemin, kriget i Ukraina och den ekonomiska kris som följt påverkat flickors och kvinnors situation i en negativ riktning.
– Miljontals flickor har fått avbryta sin skolgång, blivit bortgifta och fött barn tidigare än vad kroppen egentligen är mogen för. Våldet mot kvinnor, både i hemmen och utanför har ökat. Kvinnor har i större utsträckning än män förlorat sina arbeten och därmed sitt ekonomiska oberoende. Färre länder talar om att stärka kvinnors rättigheter. Det har därför varit viktigt för regeringens förhandlare att hålla fast vid de landvinningar som gjorts tidigare och inte släppa igenom formuleringar som för utvecklingen tillbaka.