Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
INGA VERKSAMHETER LÄGGS NED – MAJORITETEN BACKAR

Majoriteten svänger nu. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

INGA VERKSAMHETER LÄGGS NED – MAJORITETEN BACKAR

Totalt fem verksamheter för pedagogisk omsorg skulle läggas ned. Nu backar majoriteten – och ingen läggs ned. 

Annons:

Under en längre tid har frågan om verksamheter på landsbygden varit het i Västerviks kommun. Majoriteten backade tidigt från förslaget om att lägga ned några skolor på landsbygden.

Däremot har man hållit fast vid att lägga ned den pedagogiska omsorgen i Almvik, Blankaholm, Odensvi, Totebo och Ukna. 

Pedagogisk omsorg innebär att familjer har möjlighet att använda förskolan som fritids före och efter deras skolgång. Lösningen tillkom efter skolnedläggningarna i kommunen i början av 2010-talet. 

Majoriteten vann omröstningen i kommunstyrelsen nyligen, men värt att notera var att majoritetspartiet Westervikspartiet, som inte är ordinarie i kommunstyrelsen, reserverade sig. 

Majoriteten svänger

Men nu svänger majoriteten. Ingen av de fem hotade omsorgsverksamheterna kommer läggas ned. 

"Vi kan också konstatera att det inte finns någon majoritet för att avveckla den pedagogiska omsorgen för skolelever på de små förskolorna i kommunen som därför blir kvar i Almvik, Blankaholm, Odenvsi, Totebo och Ukna. En del av den begärda pengen är även tänkt till att stärka och höja kvaliteten i verksamheten för barn i förskoleåldern på dessa orter", skriver majoriteten i ett pressmeddelande.

Västervikalliansen, som består av Moderaterna, Kristdemokraterna, Liberalerna och Westervikspartiet, skriver att man har för avsikt att lyfta frågan på barn- och utbildningsnämndens sammanträde i mars månad. 

Vill undvika uppsägningar

Dessutom begär man ett budgettillskott motsvarande fem miljoner kronor. Detta för att inte behöva säga upp personal.

"Under vintern har det kommit signaler från flera skolor att enheterna kommer krympa i personal till hösten 2024. Flertalet av signalerna har kommit från de mindre skolorna som finns i kommunens mindre orter. De farhågor som framkommit handlar om att inte kunna ge eleverna den undervisningskvalitet som behövs. Barn- och utbildningsnämnden kommer därför begära om ett budgettillskott motsvarande 5 miljoner kronor inför höstterminen 2024 för att bibehålla kvaliteten på de minsta förskolorna och skolorna", skriver majoriteten. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: