Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Moderaterna vill bredda kulturens tillgänglighet:

Moderaternas regionpolitiker Carl Dahlin och Daniel Lindvall vill bredda tillgängligheten till kultur i Kalmar län och besökte nyligen stadsmuseet Näktergalen i Vimmerby för att se vad regionen kan göra för dem. Foto: Ossian Mathiasson

Moderaterna vill bredda kulturens tillgänglighet: "Viktig del i samhället"

Region Kalmar läns kommande kulturplan är just nu ute på remiss. Moderaterna har som mål att bredda det kulturella utbudet i länet och göra det mer tillgängligt för fler. 
– Många museer vill få till en paraplyorganisation för marknadsföring, säger Carl Dahlin (M), regionråd med ansvar för kulturfrågor. 

Annons:

Moderatpolitikerna Carl Dahlin, regionråd med ansvar för kulturfrågor, och Daniel Lindvall, ledamot i regionfullmäktige och Kalmar läns museums styrelse, besökte nyligen stadsmuseet Näktergalen i Vimmerby. 

– Efter valet satte vi oss ner för att gå igenom vad det finns för museer i Kalmar län. Listan är under uppbyggnad och det finns ett så otroligt stort utbud. Vi ska under den här mandatperioden åka ut och besöka museer och verksamheter, säger Carl Dahlin. 

Region Kalmar län fördelar årligen 100 miljoner kronor i regionala och statliga stöd till 20-talet kulturinstitutioner i länet.

– Vi menar att de mindre, ofta ideellt drivna, kulturverksamheterna måste få mer uppmärksamhet och genomför denna rundresa bland länets många mindre museer för att se vad regionen kan göra för dem. Vi har hunnit beta av en hel del verksamheter och har mycket kvar, säger Carl Dahlin.

Enligt Dahlin och Lindvall är det inte pengar kulturverksamheterna efterfrågar. 

– Det man vill ha hjälp med är marknadsföring och inte pengar. Kalmar läns museum sammanställer just nu en karta på sin hemsida som består av alla länets museer, öppettider och utbud. Det finns ingen komplett lista utan det är ett arbete ska genomföras, säger Daniel Lindvall. 

Ny kulturplan ska tas fram

Region Kalmar län håller också på och tar fram en ny kulturplan som ska gälla från 2025 och fyra år framåt. 

– Fokus kommer ligga på barn och unga. En grej som unga får ta del av i alla kommuner är kulturresor och då åker man ofta till någon kulturinstitution med KLT:s linjelagda trafik. Det är inget problem för de som kan ta tåget från Nybro till Kalmar och vidare till exempelvis Kalmar slott. Det är jobbigare för de som går i skola i Gullringen. Det är inte heller så långt för Hultsfredselever att ta sig till Vimmerby med tåg. Kan man göra fler lokala destinationer skulle det vara bra, säger Carl Dahlin och fortsätter:

– Den största diskussionspunkten inför framtagandet av kulturplanen har varit att kulturresorna ser jättebra ut på pappret, men inte lika bra i verkligheten. Nybro, Kalmar och Oskarshamn nyttjar kulturresorna mycket och det blir nästan ingenting ju längre norrut du kommer. Vårt förslag är att utöka listan med fler destinationer.

Det förs även diskussioner om skolbio, som erbjuds i tio av tolv kommuner i Kalmar län, skulle kunna räknas som en kulturresa. 

– Vi har debatterat både skolbio och kulturresor i regionfullmäktige och majoriteten har inte sagt nej, snarare tvärtom. De har sagt att det ska läggas in i kulturplanen och den framarbetas nu. Min förhoppning är att det kommer vara med i den, säger Carl Dahlin. 

– Vi ser vikten av att lyfta kulturen som är en viktig del i samhället, säger Daniel Lindvall. 

"Det är nog intresset som saknas"

Både Dahlin och Lindvall är imponerade av det arbete som görs på stadsmuseet Näktergalen i Vimmerby. 

– Det jag tycker är kul med Näktergalen är att man har kommunen i ryggen. Det ger en stabilitet och en ekonomisk trygghet och de har just nu en samtida utställning med kända ansikten för många. Därför skulle jag vilja uppmuntra våra egna politiker att komma hit och önska att skolorna visar ett större intresse, säger Carl Dahlin och fortsätter:

– Det är nog intresset som saknas och man avsätter inte tid för det i planeringen. Trösklarna måste vara så låga som möjligt. Ska du åka iväg på en kulturresa kan det inte vara en heldagsutflykt för att man har så mycket annat du måste göra i skolan. Du måste enkelt kunna ta dig till resmålet för att kunna genomföra det och sedan åka tillbaka till skolan och fortsätta skoldagen, säger Carl Dahlin. 

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: