Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Ja från kommunstyrelsen till nedläggning på tre orter

Den pedagogiska omsorgsverksamheten i Almvik, Blankaholm och Totebo ska läggas ned, säger kommunstyrelsen. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Ja från kommunstyrelsen till nedläggning på tre orter

Kommunstyrelsen tog i veckan beslut på att den pedagogiska omsorgen i Almvik, Blankaholm och Totebo läggs ned från och med höstterminen 2024. Redan på måndag ska beslutet tas i fullmäktige.
– När vi pratar samhällsekonomiska konsekvenser ska vi komma ihåg att det rör två eller tre barn per ställe, säger Ulf Nilsson (L), vice ordförande i kommunstyrelsen.

Annons:

Hela hösten och vintern har Västervikspolitiken dominerats av frågor om nedläggningar av skolor och förskolor. Det mesta har dragits tillbaka, men majoriteten har gått vidare med nedläggning av fritidsverksamheten, så kallad pedagogisk omsorg.

På sitt sammanträde i veckan tog man beslut om att lägga ned den pedagogiska omsorgen i Almvik, Blankaholm och Totebo. Nedläggningen sker inför höstterminen 2024. 

Det kommer innebära att barnen från och med höstterminen blir hänvisade till fritidshemmen på sina respektive skolor. Samtidigt var verksamheterna i Odensvi och Ukna uppe på barn- och utbildningsnämnden. Där sa man ja till att avveckla även dessa två pedagogiska omsorgsverksamheter. Den frågan når kommunstyrelsen vid ett senare tillfälle. 

Beslutet har inga kostnadsmässiga skäl och kommer inte innebära någon besparing.

– Det blev tyvärr ingen debatt eller diskussion över huvud taget. Det var bara vi i oppositionen som uttalade oss. Vi ser en risk för dyrare skolskjutsar och risken är också överhängande att vi urholkar våra förskolor på barn, säger oppositionsrådet Marcus Fridlund (S). 

"Bara spekulationer"

Det han syftar till då är att föräldrar och vårdnadshavare, med flera barn på landsbygden, kommer placera dem på förskolan där det äldre barnet går i skolan, enligt oppositionen. Detta för att inte behöva åka runt på flera ställen dagligen.

– Det här är inte utrett så det går inte att svara för hur konsekvenserna blir, men det vi har gjort är att föra kontakter med dem som berörs och lyssnat till dem. Det finns en stor risk att man inte får ihop dagspusslet och då flyttar barnen från förskolan till den förskola dit det äldre barnet går i grundskola. Det gör att underlaget minskar. Det är vi oroliga för, att man tvingar fram en nedläggning av de här förskolorna som fick vara kvar. Därför vill se samhällsekonomiska konsekvenser av det och det var det som Klara (Björkum) lyfte i barn- och utbildningsnämnden, säger Fridlund och fortsätter:

– Vi vill ha en sådan modell generellt sett när vi fattar beslut som berör orter. Då vill vi se hur det påverkar samhällsekonomiskt. 

Harald Hjalmarsson (M), ordförande i kommunstyrelsen, säger att något yrkande från oppositionen kring en samhällsekonomisk analys inte varit uppe i kommunstyrelsen. 

– Det är tydligt från tjänstepersonerna att det här är för verksamheten och för barnens skull. Man ser inga risker med det här och nu blir det bara spekulationer, säger han. 

Ulf Nilsson (L), vice ordförande i kommunstyrelsen, säger också att flera föräldrar redan har barn på två ställen.

– Det är starkt begränsat vad gäller antal barn. När vi pratar samhällsekonomiska konsekvenser ska vi komma ihåg att det rör två eller tre barn per ställe.

Ser ingen risk

Majoriteten ser heller ingen risk för att förskolorna på orterna ska urholkas.

– Så ser vi inte på det. Det känns som att man försöker hitta på en anledning som inte finns. Sedan är det givetvis så att de här familjerna som berörs kommer behöva förändra sin dagsrutiner. Det är ingen tvekan om att det blir konsekvenser för den enskilda familjen. Det behövs ingen djupare analys för att säga det, säger Hjalmarsson. 

Både han och Fridlund återvände till beslutet som togs 2013, när ett flertal landsbygdsskolor i kommunen lades ned.

– Lösningen vi har är smått unik och den förmånen tog vi fram när vi styrde tillsammans med majoriteten. Det är en rest och ett löfte vi gav till landsbygden 2013. Vi har stått upp för det vi lovade landsbygden då och det tänker jag fortsatt göra, säger Fridlund.

Hjalmarsson (M) kommenterar det så här:

– Då var det ett stort ingrepp och vi hittade den här otraditionella lösningen för att lindra den påverkan det skulle få. Vi visste att det kunde påverka kvaliteteten och det är det vi ser nu. Vi gör inte det här för att minska kostnaderna, utan för att fokusera på kvaliteten. 

Det blev votering i kommunstyrelsen, där oppositionen yrkade på att ingen av de tre omsorgsverksamheterna skulle läggas ned. Voteringen slutade 6-5. Redan på måndag, när det är dags för fullmäktige, ska det slutgiltiga beslutet fattas för Almvik, Blankaholm och Totebo.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: