Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Beslut fattat om nytt boende – finansiering saknas

Socialchefen Joakim Nyman är positiv till satsningen på ett nytt boende för nyskadade. Foto: Pressbild

Beslut fattat om nytt boende – finansiering saknas

Avdelningen Skönaro ska på sikt gå från särskilt boende till ett boende för personer med så kallade nyskador.
– Vi har pratat om att det här behövs i 30 år så det är väldigt positivt, säger Joakim Nyman, chef på socialförvaltningen.

Annons:

Skönaro är en del av Hagnäsgården som under våren kommer att flyttas till nya äldreboendet i Gamleby, Åbylund. Socialtjänsten ser dock ett fortsatt behov av Skönaro som särskilt boende och på sikt kommer man att fasa ut de boende på avdelningen och ersätta det med ett boende för nyskadade personer. Det handlar bland annat om personer som fått en förvärrad hjärnskada och är i en ålder upp till 65 år.

– Nämnden har enhälligt tagit förslaget som kom från förvaltningen. En enhet för personer med förvärrad hjärnskada tillskapas på Skönaro som successivt går från särskilt boende till boende för personer med förvärrad hjärnskada, säger Joakim Nyman. 

För att allt ska gå i lås behöver har nämnden äskat 500 000 från kommunstyrelsen som behövs för att kunna vara kvar i lokalerna.

– Vi hade inte räknat med att ha kvar den här lokalen. Det handlar om gemensamhetsutrymmena som socialnämnden inte har finansiering till.

Hur känns den här lösningen?

– Det är en bra lösning och vi var eniga i nämnden, säger vice ordförande Marianne Hennel (M).

"Hade kostat mycket mer"

När förändringen är genomförd är svårt att säga.

– Vi har inte tidssatt det, utan vi vill göra det noggrant och strategiskt. Vi börjar individuellt ha planeringar och diskussioner med de som bor på Skönaro idag och vi behöver göra det här med känsla. När vi får in personer med förvärrad hjärnskada måste vi fylla på med rätt kompetens för den målgruppen. Det är ett så bra alternativ som möjligt, men inte ett alternativ som är helt enkelt. Det hade varit enklare att stänga ned egentligen, men det hade kostat mycket mer, berättar Joakim Nyman. 

Driftsmässigt blir det ingen ökad kostnad, tror man.

– De personer som kommer bo på Skönaro finns någon annanstans i verksamheten och behöver stöd där också. Sedan om det behövs mer eller mindre är svårt att säga, det avgörs av vilka individer det handlar om.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: