De fyra nedläggningshotade förskolorna blir kvar.
Foto: Bildbyrån
Under tisdagen skulle barn- och utbildningsnämnden ha fattat beslutet. Förslaget var då att lägga ned förskolorna på de fyra orterna. Men redan under måndagen lät nämndens ordförande, Andreas Billtorp (M), meddela i Västerviks-Tidningen att förskolorna blir kvar.
– Vi har haft möte under helgen och då kände vi, när vi har ett besked, att det inte var någon vits att vänta med det, säger Andreas Billtorp.
Hur kommer det sig att ni har svängt?
– Jag upplever inte att vi har svängt. Det här var förslaget från förvaltningen. Vi gav uppdraget att se över strukturen och hittills har det bara varit ett förslag. Men nu har vi tagit beslut om att de här fyra enheterna blir kvar.
Varför läggs inte förskolorna ned?
– De diskussioner vi har haft har handlat mycket om de pedagogiska aspekterna. Men vi har också vägt in samhällsperspektiv, samhällsservice och avstånd. Det är många aspekter som vägts in när vi inom majoriteten fattat beslutet och det är våra huvudskäl, säger Billtorp (M).
"Har inte ändrat oss"
Nu väljer alltså majoriteten att göra likadant som man tidigare gjort med de hotade skolorna. Men Andreas Billtorp (M) tycker inte att man har svängt och därmed sänder det heller inga signaler, menar han.
– Det kanske kan uppfattas som så, men vi har inte ändrat oss. Vi har faktiskt inte gjort det. Vi har tittat ordentligt på hur vi ska ha det i Västerviks kommun och de här enheterna behöver vi ha kvar. Det är vad vi har kommit fram till efter utredningarna.
Att göra de här utredningarna skapar ju en form av oro. Vad tänker du om det?
– Ska man göra utredningar av en struktur kan man inte göra dem i lönndom. De blir öppna oavsett hur man än gör. Jag har förståelse för att det här har skapat en oro och det är inte första gången de här orterna nämns. Det har varit känt, i och med effektiviseringsuppdraget, vad förvaltningen skulle kunna tänka sig för effektiviseringar. Men jag förstår att man känner en oro. Vi måste se över strukturen och det är rätt skönt att orterna vet att vi gjort ordentliga utredningar.
Hur har protesterna påverkat?
Andreas Billtorp har tidigare sagt att det inte föreligger ekonomiska skäl bakom tankarna på att lägga ned förskolorna i Blankaholm, Ukna, Odensvi och Totebo.
– Det här har främst varit pedagogiska skäl bakom den här diskussionen. I utredningen framgår det att det inte är några stora summor det handlar om. Vi har också skjutit till tre miljoner kronor till förskolan, som ska klubbas i fullmäktige nästa måndag.
Går det att tolka det här som att om man reagerar och protesterar så ändrar sig majoriteten?
– Nej, den som skriker högst får inte som den vill. Så är det. Kring protesterna har det varit ett otroligt engagemang och det är väldigt bra. Det går att förstå att alla vill ha kvar sin förskola eller skola, oavsett om det är en kilometer eller en mil till nästa. Protester som gör nytta är när ny fakta tillförs och det är sådant som inte finns i våra papper.
Vad har det varit kring förskolorna?
– Argumenten som lyfts fram upplever jag att vi har känt till. Vi har fått ny fakta om Odensvi. Det var fler födda barn där än vi hade kännedom om och det är fakta som är väldigt bra.
Men hade ni tagit det här beslutet utan protesterna?
– Det skulle jag säga. En del menar säkert att det inte är så, men så är det faktiskt. Vårt beslut bygger just på samhällsutveckling och avstånd.