Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
FLERA FÖRSKOLOR PÅ LANDSBYGDEN RISKERAR NEDLÄGGNING

Flera förskolor på landsbygden riskerar nedläggning. Foto: MostPhotos

FLERA FÖRSKOLOR PÅ LANDSBYGDEN RISKERAR NEDLÄGGNING

Flera förskolor i Västerviks kommun hotas av nedläggning. Det rör sig om förskolorna i Totebo, Odensvi, Ukna och Blankaholm. Men enligt barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M) är det inte i första hand ekonomiska skäl som ligger bakom.

Annons:

Socialdemokraten Klara Björkum avslöjade i en debattartikel att flera förskolor på landsbygden i kommunen ligger i farozonen. Västerviks-Tidningen var först att rapportera om nedläggningshotet. 

Förskolorna som berörs ligger i Totebo, Odensvi, Ukna och Blankaholm. Även den pedagogiska omsorgsverksamheten i Almvik är illa ute. 

– Jag har egentligen inte så mycket att säga i det här läget. Det här är förslagen från förvaltningen som vi har att ta ställning till just nu, säger Andreas Billtorp (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Han menar att det i första hand inte är ekonomiska skäl bakom förslagen om avveckling av förskolorna.

– Det är inte ett ekonomiskt argument att det här ligger som förslag. Tittar man på driften i form av hyra, kost och städ är det inga stora summor. Anledningen till att de här ligger som förslag är att de är väldigt små. Det är svårt att leva upp till förskolans läroplan.

Så små är enheterna

Minst är Odensvi och Totebo enligt Billtorp.

– Där är det sju inskrivna barn nu. Den största har tolv. Det visar siffrorna efter september månad och det är väldigt små förskolor. Det är vad som har framgått ur verksamhetsberättelserna och därför ligger det som förslag. Samtidigt, i exempelvis Odensvi, har vi fått indikationer på att barnantalet kan komma att öka. Vi går efter befolkningsprognosen och förskolorna är svårare att parera. I grundskolan vet vi mer exakt, exakt vad som kommer födas nästa år på varje ort kan vi ju inte säga.

Många har förstås reagerat på att orternas förskolor kan läggas ned.

– Självklart finns det åsikter och det är så det ska vara. Jag förstår att man vill behålla sin förskola även om den är liten. Vi är inom majoriteten inte helt på det klara med det här ännu. Vi måste väga in både verksamhetsberättelserna och ett samhällsperspektiv i det här. Alla vill ju ha en viss typ av service och hur bra den servicen blir, det är det vi behöver fundera över.

Var hamnar barnen om förskolorna läggs ned?

– Jag kan inte svara på det just nu, men det finns en plan för det. Det borde vara den närmaste förskolan som förvaltningen föreslår, men det blir känt i morgon. 

"Vore fel"

Ärendet ska upp på barn- och utbildningsnämndens sammanträde den 21 november. 

– Blir det beslut om exempelvis en nedläggning, så ska det gå vidare till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. För då skulle vi lämna en ort och därför är frågan viktig att ta även det här. 

Hur sannolikt är det att någon förskola läggs ned?

– Det kan jag inte uttala mig om. Det vore fel att göra det. Diskussioner förs och vi väger in flera olika perspektiv. 

Flera grundskolor på landsbygden var också hotade men räddades kvar. Kan det bli så här också?

– Här är det i första hand inte ekonomiska skäl, men vi väger in olika perspektiv. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: