Andreas Billtorp (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, berättar om beslutet att lägga ned Gullvivans förskola. Foto: Västerviks kommun/Bildbyrån
Under de närmaste åren blir det 200 färre barn i förskoleåldern i Västervik, och samtidigt ska barn- och utbildningsnämnden spara 28 miljoner kronor. Det får effekter på förskoleverksamheten i kommunen, och en nedläggning av Gullvivan i de södra delarna av staden har både diskuterats och deklarerats av den styrande majoriteten.
Vid BUN:s senaste möte i september bordlades frågan, då man kände att man ville läsa in sig mer och få mer tid för tankearbete. Detta har man nu gjort, och vid nämndens möte på tisdagen fattades beslutet; Gullvivan läggs ner nästa höst.
Kritik från oppositionen
– Vi har en överkapacitet på platser i kommunen och staden, dessutom visar prognoser på att vi kommer få ännu färre barn till våra verksamheter under kommande år. Något måste göras, och nu har vi tagit det här beslutet. Vi vet att Gullvivan är en mycket uppskattad och populär förskola och det är verkligen inte roligt att lägga ner någonting, men små verksamheter är sårbara och vi måste förändra strukturen, säger barn- och utbildningsnämndens ordförande Andreas Billtorp (M).
Kritik har riktats mot majoriteten, bland annat från oppositionen och föräldrar, som anser att en tillräckligt grundlig barnkonsekvensanalys inte har gjorts.
– Det har gjorts en barnkonsekvensanalys som också finns bilagt beslutet. Där lutar vi oss mot förvaltningen och jag känner mig helt trygg i detta, säger Andreas Billtorp.
Skickade inte ärendet till KF
Klara Björkum (S) anser att underlagen för att fatta ett sådant här stort och viktigt beslut inte är tillräckliga.
– I den analysen som Andreas hänvisar till är varken personal, barn eller föräldrar tillfrågade. Vi är alla överens om att vi står inför en svår situation där stora beslut måste tas och där vi antagligen tvingas göra nedläggningar, men då är det extra viktigt att man grundar besluten på fler analyser och rätt underlag. Man måste ges de bästa förutsättningarna att fatta rätt beslut. I dag vet vi inte vad som är det rätta; är det att lägga ner Gullvivan? Kanske, men vi vet inte, säger hon.
Klara Björkum är också kritisk till att nedläggningsbeslutet av Gullvivan togs i nämnden i stället för att skicka det vidare till kommunfullmäktige, tvärtemot tjänstemännens förslag.
– Att man från majoritetens sida beslutade att ärendet inte skulle till fullmäktige kom upp på bordet vid gårdagens möte, något som vi i oppositionen var helt oförberedda på. Det har aldrig varit oenighet om vad som är principiell beskaffenhet tidigare, utan vi har varit överens om att stora och viktiga ärenden ska beslutas i kommunfullmäktige, säger hon.
Blir evakueringslokal
Andreas Billtorp förklarar hur majoritetens resonemang gick kring detta.
– Vi har tittat på det och även stämt av med kansliet. Det här handlar om strukturer i staden där det finns fler förskolor, så det är ingen fråga av principiell karaktär. Därför ansåg vi att beslutet kunde tas i nämnden och ha rådighet över det själv – det är samma förfarande som många andra kommuner praktiserar. Det hade däremot varit en helt annan sak om det hade handlat om ett beslut som gällde landsbygden – då ska det definitivt till fullmäktige.
I fullmäktige hade opositionen haft möjlighet att begära en återremiss om man samlat en tredjedel av rösterna. I nämnden är det i stället majoritetsbeslut som gäller. Men detta menar Billtorp inte spelade in.
Tisdagens beslut innebär alltså att Gullvivan läggs ner i samband med höstterminstarten nästa år. Då flyttas de omkring 25 barnen som går på Gullvivan i dag till Snövit. Samtidigt kommer förskolan att användas som evakueringslokal under rivningen och uppbyggnationen av Älvdansens nya förskola.
– Alternativet hade varit att Älvdansen skulle ha sin verksamhet i dyra paviljonger, så där spar vi en del pengar, säger Andreas Billtorp.