Ulf Nilsson och hans liberaler säger att angiverilagen väckt berättigad kritik.
Foto: Pressbild
Redan i Tidöavtalet fastslog regeringen och Sverigedemokraterna att en så kallad angiverilag ska instiftas i Sverige. Vid barn- och utbildningsnämndens sammanträde under gårdagen togs regeringens kommande förslag om anmälningsplikt upp.
"Trots att inget förslag från regeringen finns, BUN inte har frågan på remiss och inga underlag finns för nämnden att ta ställning till har oppositionen valt att lyfta frågan om anmälningsplikt av papperslösa till diskussion i nämnden. Eftersom frågan ska avgöras på riksnivå och ingen ännu vet vad som kommer att föreslås blev det svar som lämnades av Barn- och utbildningsnämnden kortfattat och fokuserade på att Barnkonventionen måste beaktas", skriver Liberalerna i Västervik i ett pressmeddelande.
Liberalerna menar att angiverilagen redan innan färdigt förslag till beslut och remissrunda har väckt berättigad kritik.
"Redan innan färdigt förslag till beslut och remissrunda har det väckt ovanligt stark och berättigad kritik från fack, yrkes- och branschorganisationer, idéella föreningar och från juridiskt håll. Förslaget strider mot FN:s barnkonvention som sedan 2020 är lag i Sverige. Det innebär att barn som bor i Sverige har rätt till utbildning, oavsett om man är papperslös eller svensk medborgare. Förslaget står dessutom i skarp kontrast till bibliotekslagen och socialtjänstlagen. De yrkesetiska förpliktelser och krav som finns för våra anställda är tunga argument mot förslaget. Deras uppdrag är att ge vård och undervisning – inte att ange papperslösa", skriver L-trion Sverker Thorén, Camilla Lundgren och Ulf Nilsson.