Annons:

Sök

Annons:

Riksvägen vållade stor debatt i fullmäktige:

Riksväg 35 vållade stor debatt under senaste fullmäktige. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Riksvägen vållade stor debatt i fullmäktige: "Jag fattar ingenting"

Riksväg 35 blev en stor fråga vid senaste fullmäktigesammanträdet. En motion från Centerpartiet om att kommunen ska förskottsbetala planeringsarbetet för väg 35 mellan Överum och Åtvidaberg.
– Alla tycker vägen är viktig. Jag fattar ingenting, sa Fredrik Lindwall (C) vars parti fick igenom en återremiss.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Riksväg 35 mellan Överum och Åtvidaberg behöver rustas upp. Centerpartiets kommunfullmäktigegrupp har tidigare lämnat in en motion om att kommunen ska förskottsbetala planeringsarbetet, den så kallade vägplanen, och tillvägagångssättet – mer känt som förskottering – har tillämpats på flera håll i landet för att säkerställa finansieringen av byggnation av både väg- och järnvägsinvesteringar.

Förvaltningen skrev i en tjänsteskrivelse att då den i motionen beskrivna bristen inte redan finns i den regionala transportplanen samt att förskotteringen enbart avser planeringskostnader går emot de riktlinjer för förskottering Trafikverket har fått till sig genom regleringsbrev från regeringen. 

Förvaltningen skrev också att det inte finns några garantier att medel återbetalas vid färdigställande av investeringen. Efter votering i kommunstyrelsen beslutade man att avslå motionen. Fredrik Lindwall (C) yrkade bifall till motionen i kommunstyrelsen med tillägget att väg 35 först ska vara prioriterat i regionens åtgärdsplan.

"Fungerat väl historiskt"

Vid senaste fullmäktigesammanträdet var frågan om motionen uppe även där. 

– Att förskottera en vägplan har fungerat väl historiskt som strategi. Därför är det förvånande att läsa kommunstyrelsens underlag här. Svårighet efter svårighet staplas istället för möjligheterna, sa Kjell-Åke Larsson (C) och yrkade att ärendet skulle återremitteras.

Maria Nordensten (M) menade att vägen först behöver prioriteras från regionen.

– Så länge det inte är gjort kan vi inget göra. Men väg 35 är en av de viktiga vägar vi har och den öppnar upp mot Östergötland för både pendling till jobb eller utbildning. I regionen lade M, KD och L förslag om att prioritera väg 35 och i augusti förra året röstade hela den rödgröna majoriteten ned det förslaget, sa hon och även Maud Ärlebrant (KD) tryckte på det.

Kommunfullmäktiges ordförande Elin Sjölander Landerdahl (M) påminde då ledamöterna om att hålla sig till det kommunala ansvaret. 

– Flera företrädare här blandar sina uppdrag och det är jättetydligt att man kan byta fot. Ska den hamna i prioritering är det bra om vi har sagt här att vi tycker att den är prioriterad. Det är också det Fredrik Lindwall (C) yrkat på, sa Marcus Fridlund (S).

Själv sa Lindwall att han tyckte det var intressant att höra hur man slingrade sig från den andra sidan.

– Man går från att vägen är viktig till att inte satsa på den. Ja blir nej, nej blir ja. Vi kan försöka påverka regionen i hur de prioriterar och få dem att förstå hur viktig den är för oss. 

Nästan komiskt debattskifte

Sedan följde ett nästan komiskt debattskifte mellan Dan Larsen (SD) och Marcus Fridlund (S).

– Väg 35 är en fråga vi drivit hårt och som är en viktig nod för vår pendling. Men vi vill att den först kommer i den regionala planen. Att lägga skattepengar på förskottering, när det inte finns några garantier att få tillbaka det, är inte rätt, sa Dan Larsen (SD). 

Marcus Fridlund studsade till, sa han från talarstolen.

– Att den ska vara prioriterad innan förskottering kan ske – det är ju precis det vi har sagt och då tar vi väl en återremiss och nöter lite till på frågan?

Liknande lät därefter flera replikskiften mellan de båda.

– Vi äger inte frågan gällande den regionala transportplanen. När den här prioriterad är vi för en förskottering, sa Dan Larsen.

– Vi äger inte frågan, säger Dan Larsen. Det är precis det vi gör. Vi kan använda den här församlingen som påtryckningsmedel. Det är viktigt att vi krokar arm men Dan Larsen, bland annat, har slagit knut på sig själv. Innan det kan bli aktuellt att spendera skattemedel ska den vara prioriterad i regionens plan. Det är ju det vi säger, sa Marcus Fridlund.

"Jag fattar ingenting"

Flera andra politiker gav sig också in i debatten.

– Vi är överens, men ändå börjar man pajkasta. Klart vi ska ha en återremiss – allt annat är kontraproduktivt. Jag blir förvånad, uttryckte Leif Svensson (V).

Jacob Hoffsten deklarerade att även Socialisterna-Välfärdspartiet stod bakom en återremiss. Även Akko Karlsson (MP) yrkade på återremiss. 

– Väg 35 är jätteviktig, men den är inte prioriterad och då går det inte att förskottera. Vi måste ta upp den sen när det är prioriterat. Man ska också veta att det kan dröja tio eller 20 år innan man får tillbaka pengarna för en förskottering. En ny utredning behövs och den här motionen är något helt annat, sa Andreas Billtorp (M).

Fredrik Lindwall (C) avslutade debatten.

– Alla tycker att vägen är viktig. Jag fattar ingenting, sa han.

Beslutet, utan votering, blev återremiss efter att Elin Sjölander Landerdahl klubbat det. Något som M, KD, L och SD inte verkade helt nöjda med.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: