Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Så ser Fridlund på rollen som oppositionsråd: ”Viktigast att bygga och samla laget”

Marcus Fridlund (S) ser ut att ta över rollen som oppositionsråd efter Dan Nilsson. Foto: Anders Sjögren, arkivbild

Så ser Fridlund på rollen som oppositionsråd: ”Viktigast att bygga och samla laget”

Igår kväll stod det klart att Socialdemokraterna vill se att det blir Marcus Fridlund som tar över rodret efter Dan Nilsson inom kommunpolitiken. Under kommunfullmäktiges möte på måndag förväntas han väljas till oppositionsråd, vilket skulle betyda stora omställningar i livet för Fridlund som fram tills nu varit fritidspolitiker.
– Det känns spännande och inspirerande. Jag har ju varit med i kommunpolitiken ett tag, men såklart så är det en utmaning också. Särskilt det att det blir heltidsjobb med politiken.

Annons:

För Marcus Fridlund (S) ser det ut som att livet tar en ordentlig vändning framöver. Igår beslutade Socialdemokraterna i Västervik att nominera Fridlund till oppositionsråd efter Dan Nilsson som i slutet av april lämnade besked om sin avgång i Dagens Västervik. Fram tills nu har Marcus haft sina uppdrag inom politiken som fritidssysselsättning bredvid arbetet som kontrollrumsingenjör på Stegeholmsverket, men går det som tänkt blir politiken framöver en heltidssyssla. 

– Jag har alltid tyckt om kombinationen av att vara fritidspolitiker och att gå till jobbet. Att kunna stänga av och tänka på annat, men den möjligheten försvinner ju nu. Jag har tyckt att det har varit roligt att gå från möten till att sedan sitta och surra på fikarummet med kollegorna, säger Marcus. 

Att tacka ja till nomineringen var inte självklart, men när stödet fanns, både från familj och vänner, och från partiet så landade svaret i ett ja. 

– Man har ju fått fundera många varv. Det är en stor omställning, särskilt i privatlivet. Men jag kände att finns stödet från partiet så ställer jag upp. Det känns spännande och inspirerande och även om jag ju varit med i kommunpolitiken ett tag så är det såklart utmanande. 

Vilka utmaningar ser du?

– Det är det här med att komma in när mandatperioden har börjat. Det är lite annorlunda och blir också andra förutsättningar.  Mycket är på gång och ligger redan i pipen. Det blir mycket som jag behöver sätta mig in i. Eftersom jag har suttit i både barn- och utbildningsnämnden och kommunstyrelsen så är jag insatt i en hel del, men det blir en del att läsa sig in på.

"God grund att stå på"

Det partiöverskridande arbete som ingår i rollen som oppositionsråd är något Marcus tar på stort allvar och en utmaning han ser fram emot.  

– Det ligger i mitt uppdrag att samla oppositionen, att vi ska försöka göra det här tillsammans och utveckla Västerviks kommun på bästa sätt för våra medborgare och det vi tror på. Ett oppositionsråd har ansvar för hela oppositionen och inte bara för vårt eget parti, så det gäller att släppa in och ge alla i opposition chans till insyn. 

Hur ser du på samarbetet mellan oppositionspartierna? 

– Vi har en god grund att stå på, och vi har samarbetet med flera av partierna tidigare. Jag tror absolut att vi kan spinna vidare på det. 

Vad händer med dina tidigare politiska uppdrag om du väljs? 

– Jag kommer självklart att säga upp mina uppdrag i BUN, och under förutsättning att jag väljs så startar vi upp en process internt i partiet. 

Går det att säga något om efterträdare än?

 – Där måste vi göra ett arbete internt i partiet. 

Ordförandeskapet i partiet kommer Marcus behålla. 

– Där har vi inte sagt något men kör nog en ordinarie process, så jag sitter kvar en tid till. 

Marcus är noga med att påpeka att ingenting är klart än, och att han inte är vald förrän kommunfullmäktige har sagt sitt, men på frågan om han hoppas bli vald är svaret givet: 

– Helt klart! Men hela det här arbetet är ett tillsammansarbete och ingen one man show. Det jag tycker är viktigast är att bygga och samla laget, och den förmågan tror jag att jag har!

Annons:

Johanna Karlsson

johanna.karlsson@dagensvastervik.se

070 818 84 77

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: