Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Kommunen säger ja till nytt avtal med VIK – ger klubben stora pengar för att verka drogförebyggande

Västerviks IK får 800 000 kronor för ett nytt projekt som ska rikta sig till ungdomar. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Kommunen säger ja till nytt avtal med VIK – ger klubben stora pengar för att verka drogförebyggande

Västerviks IK ska satsa på ett drogförebyggande projekt. Nu säger kommunstyrelsen ja till ett nytt samverkansavtal som ger klubben 800 000 kronor. 
– Det är värt att markera att det här inte är något sponsoravtal, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M). 

Annons:

Västerviks IK blir kvar i Hockeyallsvenskan efter Vita Hästens konkurs. Nu får man också ja från kommunstyrelsen för ett nytt samverkansavtal värt 800 000 kronor om året. 

Men det ska inte ses som någon ren sponsring från kommunen, beydrar kommunalrådet Harald Hjalmarsson. Förra året hade VIK ett marknadsföringsavtal med kommunen värt 400 000 kronor.

– Det är värt att markera att det här inte är något sponsoravtal, säger Harald Hjalmarsson.

Stort ungdomsprojekt

Istället rör det sig om ett stort ungdomsprojekt som VIK ska genomföra. Det beskrivs av föreningen vara ett alkohol- och drogförebyggande projekt vid namn "Team 1217". VIK inriktar sig på ungdomar mellan tolv och 17 år i projektet. 

"Föreningen vill ta en ledande roll i kommunen som en samhällsmedborgare genom att senarelägga eller hindra att ungdomar mellan tolv och 17 år börjar använda alkohol och droger. Det är i dag ett stort dilemma att många ungdomar inte känner att de befinner sig i ett sammanhang. Det leder till dålig självkänsla, utanförskap och i många fall psykisk ohälsa. Att vara ung och inte tro på framtiden är ett stort problem där vi alla som har chansen att motverka detta ska göra allt vi kan för att det inte ska ske", skrev klubben i sin skrivelse till kommunen. 

Representanter från VIK fanns på plats vid kommunstyrelsens sammanträde tidigare i veckan och beskrev projektet mer i detalj. Det ska, som föreningen skriver i sina mål, "vara coolt att vara med i Team 1217". Ungdomarna ska rekryteras i skolan. 

"VIK planerar att satsa på att ha 600 ungdomar per säsong, normalt augusti till juli månad året därpå. Vi kommer genomföra aktiviteter även utanför ishockeysäsongen eftersom sommaren annars kan vara en riskperiod att hamna snett i livet", skriver man.

VIK:s ansökan visar också att man pratar med bland annat Sparbanksstiftelsen, Tjustbygden och Länsförsäkringar. Den totala investeringen i projektet ligger på 2,3 miljoner kronor per år. 

Klubben menar att en ungdom som hamnar i tungt missbruk kostar samhället cirka 2,5 miljoner kronor per år i direkta och indirekta kostnader, vilket gör att projektet bara behöver rädda några enstaka "för att gå med ekonomisk vinst" för samhällets del. 

Ungdomar som går med i projektet får skriva på ett kontrakt tillsammans med en målsman, där man lovar att avstå från alkohol och droger den säsongen. Som belöning får man bland annat ett årskort samt klubbaccesoarer. 

"Överlag väldigt positiva"

Stora delar av kommunstyrelsen tycker att idén är vettig. 

– Det var en livlig diskussion, men överlag är vi väldigt positiva. Skillnaden i förhållandet till förslaget till beslut är att vi vill se en årlig uppföljning och omprövning. Det är ett treårigt projekt och vi ställer oss bakom ett år i taget med årlig uppföljning och omprövning. Vi förväntar oss att det tydligt framgår att vi stöder projektet och det här är ett folkhälsoprojekt, säger Harald Hjalmarsson.

Vänsterpartiet reserverade sig genom Daniel Gynnerfelt mot beslutet. Det fanns en tveksamhet om det var rätt sätt att använda pengarna på och att kommunen dessutom har egen kompetens på området.

– Det är första gången vi ställs inför ett sådant här förslag. Jag hoppas att det här ska ge effekt och att kommun, föreningsliv och näringsliv ska samverka ännu mer kring frågan. Just i det här fallet blir det här en samverkan där det finns en tydlig motprestation från föreningen. Det är jättesvårt att bedöma värdet av att Västervik nämns i Sportnytt, men någonstans skapar det väl attraktivitet. I det här fallet är det en folkhälsosatsning och jag hoppas att det kommer fler initiativ. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: