Dan Larsen (SD) visar upp den valtekniska samverkan man signerat tillsammans med Westerviksalliansens partier.
Foto: Simon Henriksson
Sverigedemokraterna fanns inte med på den presskonferens Westerviksalliansen höll på Stadshotellet under måndagsförmiddagen. Istället höll SD en egen pressträff efteråt.
Detta beror på att Westerviksalliansen ska styra kommunen med Sverigedemokraterna som en stödjande part utanför samarbetet. De fyra partierna i alliansen har ingått en valteknisk samverkan med SD.
– Det vi känner är det viktigaste är att fokusera på en förändring. Vi är inte nöjda med den period som har varit. Det är det viktigaste i det här och sedan har vi ända fram till december på oss att komma överens om val till nämnder och bolagsstyrelser. Vi har haft så pass bra diskussioner att vi kunde säga ja till denna lösning, säger Dan Larsen (SD).
Vad har ni krävt för att ingå det här samarbetet?
– Det kan jag inte säga nu, men vi har varit tydliga med att vi vill ha en helt ny inriktning. Vi vill att näringslivet ska hjälpa till med en basekonomi för kommunen. Vi är måna om en stabil välfärd kring omsorgen, vården och skolan. Det är lagstadgade områden och det har varit väldigt problematiskt. Det finns stora utmaningar totalt sett med världsläget och i vår kommun kommer vi känna av det här. Det har inte funnits någon bra dialog med näringslivet och många företag säger att det behövs ett nytt klimat.
Hur ska det gå till?
– Det är ganska enkelt. Tittar vi på hur vi finansierar de tunga nämnderna, så handlar väldigt mycket om statsbidrag. Det är ingen hållbar väg på lång sikt. Vi behöver bli mer självförsörjande och gärna få fler företag som etablerar sig. Vi behöver öka skatteintäkterna till kommunen och vi får inte vara för beroende av statsbidragen.
Så skulle nog alla kommuner vilja ha det?
– Ja, men vi sticker ut. Tittar man på utjämningssystemet så ligger vi, proportionellt sett, i paritet med Malmö. Proportionen är nästan likadan i Västerviks kommun. Vi såg att Danderyd, som är en av de stora utbetalarna i systemet, fick höja sin skatt. Det här är inte hållbart och det är farligt att vara beroende av utjämningspengar eller statsbidrag. Hur kan vi långsiktigt förändra det? Vi ser det här långsiktigt, kanske på två elle tre mandatperiod.
Vad har ni fått för löften för att stödja Westerviksalliansen?
– Vi har inte fått några löften. Varken Moderaterna eller Kristdemokraterna är nya för oss. Vi har diskuterat de här viktiga frågorna. Jag ser inte att det kommer bli några stora frågor vi är oense om. I detaljfrågor finns ju olika åsikter, även inom alliansen.
Varför ingår ni inte samarbetet direkt istället för att stå utanför?
– Det får du fråga om Westerviksalliansen om. Vi hade gärna suttit med, men de vill hellre ha en samverkan.
"Inte villkorslöst"
Socialdemokraternas Dan Nilsson (S) menar att delen om valteknisk samverkan bara är dimridåer och att SD i själva verket är en del av majoriteten.
– Det får andra tolka som de vill. Det säger jag inget om. Jag känner mig trygg med att det här kan bli något långsiktigt och vi börjar med att det här steget. Vi får faktiskt inflytande nu och vårt stöd får man inte gratis. Sedan handlar det om kompromisser åt båda håll.
Vad kommer det kosta då?
– Huvudsvaret på det kommer i december. Då kommer det komma fram mer tydligt. Det är inte villkorslöst, men jag kan inte säga mer i det här läget.
Westerviksalliansen och SD bildar en skör majoritet med 29 av 57 mandat. Det räcker att en enda politiker byter fot för att majoriteten ska spricka.
– Vi kommer inte säga ja till någon annan sida och vi kommer inte under några som helst omständigheter säga ja till Dan Nilsson. Han har inte ens prövat ett samtal med oss. Det är inget som säger att vi kommer hamna i ett läge där det här inte fungerar. Vi kommer inte få igenom allt, men det är ganska enkelt. Alliansen behöver få vårt stöd. Jag ser inte att det ska finnas så tydliga skiljelinjer mellan oss fem partier att vi inte ska kunna klara av dem. Sinsemellan kommer man inte alltid vara överens, men vi har skrivit under den här valtekniska samverkan nu.
Kommer ni få ordförandeposter i nämnder eller bolag?
– Diskussionen pågår och jag är trygg i det här. Vi är inte klara med alla poster ännu, utan det är ett pågående arbete. Vi har tid på oss och vi ska vara överens. Det vi har sagt är att vi ställer oss bakom Harald (Hjalmarsson, M, reds anm.) som kommunstyrelsens ordförande.
Hur säker är du på att majoriteten kommer hålla?
– Jag vet att Harald har pratat om att söka ännu bredare förankring. Det finns mycket prestige i det här, men ingen vore gladare än vi om det blev så. Jag hoppas man kan komma till konsensus med fler partier.
"Enorm vinst"
Dan Nilsson (S) kallar samarbetet för "det mest högerkonservativa styre Västerviks kommun upplevt" och det här är första gången sedan SD tog sig in i Västervikspolitiken som man kommer vara med och styra.
– Det där är en tramsdiskussion som inte är värd att kommentera. Det är bara sandlåda. Jag tycker vi ska diskutera sakpolitiskt och har försökt göra det, men har bara fått skit tillbaka. Vi har verkligen försökt räcka ut handen, men då har vi bara blivit attackerade.
Dan Larsen (SD) beskriver det här som något partiet kämpat för under lång tid.
– Nu ges vi möjlighet till inflytande som vi aldrig har haft. Det här är en enorm vinst för oss. Jag har väntat på det här i tolv år sedan jag blev medlem i partiet. Vi har jobbat successivt med att bygga upp partiet och nu tycker jag vi har ett väldigt bra lag.