Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
M och S kan komma att styra Västervik i fyra år

Det förs samtal mellan Moderaterna och Socialdemokraterna. Kommer Harald Hjalmarsson och Dan Nilsson samarbeta under den här mandatperioden?

M och S kan komma att styra Västervik i fyra år

Det förs samtal mellan Socialdemokraterna och Moderaterna om att tillsammans styra Västerviks kommun de kommande fyra åren. Men ännu är inte någonting hugget i sten.

- Det är en komplex situation efter valet, säger Dan Nilsson (S).

- Vi utesluter ingenting och att samarbeta med Socialdemokraterna är ett alternativ för att få en stark styrning av Västerviks kommun de kommande fyra åren, säger Harald Hjalmarsson (M).

Annons:

Efter valet 2022 finns det inte någon majoritet för något av de två block i Västerviks kommun som har haft mest politiskt inflytande under den förra mandatperioden. 

Mellan 2019 till 2022 styrde Socialdemokraterna med stöd av Centerpartiet, Liberalerna, Miljöpartiet och Westervikspartiet. I opposition var Moderaterna, Kristdemokraterna och Sverigedemokraterna.

Utanför de blocken var Västerpartiet och Socialisterna Välfärdspartiet.

Förlorarna i årets val blev C, L och MP som alla tre gav sitt stöd till Socialdemokraterna under förra mandatperioden. Tillsammans förlorar de partierna tre mandat. Dessa mandat går till M och KD som får ett mandat ytterligare och SD som får två mandat till i kommunfullmäktige. Efter att Socialisterna Välfärdspartiet också förlorar ett mandat.

Efter valet försvinner kampanjandet för det egna partiet och förhandlingar tar vid med andra partier för att bilda nya block och konstelationer än vad som var tidigare fram till valdagen den 11 september.

M och S kan styra Västervik

De block som fanns innan valdagen kan inte styra Västervik, efter att alla röster har räknats. Det innebär nya förhandlingar mellan partierna.

Harald Hjalmarsson (M) säger att han lyssnar av alla partier och för samtal med samtiliga partier.

Dan Nilsson (S) säger att han för samtal med samtliga partier utom SD.

- Det finns en trevligare stämning mellan partierna i år än tidigare. Jag lyssnar av vad man vill och vi Moderater sonderar och vill veta vad andra partier vill med Västerviks kommun de kommande fyra åren. Det är viktigt att man ser framåt nu, säger Harald Hjalmarsson.

- Det förs parallella samtal som är blocköverskridande. Alla lösningar är inte klara. Vi har inte fått svar från Liberalerna eller Westervikspartet om hur de står när det gäller SD:s krav på att få presidieposter i kommunfullmäktige, säger Dan Nilsson.

Harald Hjalmarsson nämner att ett alternativ är att Moderaterna samarbetar med Socialdemokraterna. Enligt honom förs det diskusioner mellan de båda partierna.

- Det är ett av flera alternativ. Vi stänger inte dörren för någon som är villig att utveckla Västerviks kommun, säger Harald Hjalmarsson.

Innebär det att ni tar ett steg från SD?

- Nej, jag har sagt hela tiden att vi inte har några röda linjer, vi samtalar fortfarande med alla partier.

Dan Nilsson stänger inte heller han någon dörr mot Moderaterna.

- Vi står Moderaterna nära i flera frågor och längre ifrån i andra. Vi har samarbetat tidigare mellan 2012 till 2014, säger Dan Nilsson.

Hur var det samarbetet då?

- Vi fick jobbet gjort. Då var ekonomin en stor katastrof.

Dan Nilsson håller med Harald Hjalmarsson om att det viktiga nu är att se framåt och få till ett starkt styre av kommunen.

Har ni några samtal med Vänsterpartiet och Socialisterna Välfärdspartiet?

- Jag vill inte peka ut några andra enskilda partier, men vi samtalar med flera olika partier, säger Dan Nilsson.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: