Kristdemokraten Jimmy Loord är starkt kritisk efter SVT:s avslöjande.
Foto: Arkivbild
SVT:s Uppdrag granskning har tittat närmare på regeringens miljardsatsning på regionernas förlossningsvård och kvinnohälsa. Mellan åren 2016 och 2020 fick regionerna drygt 5,5 miljarder kronor av regeringen för specialsatsningar på förlossningsvård och kvinnohälsa.
Pengarna har fått användas till det regionerna själva anser behövs, vilket till exempel har varit löner, utbildningar eller utrustning.
Region Kalmar län fick runt 135 miljoner kronor under tidsperioden. Men vid redovisningen till Sveriges kommuner och regioner (SKR) saknas 55 miljoner i dokumenten, enligt SVT.
De 55 miljonerna ska ha gått till bland annat vikarier, it-tjänster och kommunikation, enligt det centerpartistiska regionrådet Emmy Ahlstedt.
Behövs nya strukturer
Ngot som kristdemokraten Jimmy Loord reagerar starkt på.
– Det står helt klart att vi tack vare statsbidraget kunnat stärka verksamheten men att hela 55 miljoner kronor gått till it-tjänster och kommunikationsinsatser är uppseendeväckande. Jag är övertygad om att pengarna hade kunnat användas mer effektivt, säger regionrådet och vice ordföranden i beredningen för hälso- och sjukvården, Jimmy Loord, i ett pressmeddelande.
Han anser att nya strukturer och transparenta arbetssätt behövs.
– Ett tungt ansvar faller förstås på den politiska majoriteten och deras sätt att använda pengarna. I detta fall till insatser de inte var menade för. Det blir märkligt när en S-ledd regering säger att pengarna ska användas till att stärka förlossningsvården och Socialdemokraterna i Region Kalmar län säger att pengarna ska användas till kommunikation och IT. Frågan är hur kvinnorna i Kalmar län kommer att kompenseras.
Jimmy Loord vill att frågan kommer upp på det politiska bordet.
– Förlossningsvården står inför stora utmaningar och man får ständigt höra att det inte finns tillräckligt med pengar. Att då få reda på att hela 55 miljoner inte använts till den direkta förlossningsvården gör mig både ledsen och upprörd. Jag kan som politiker inte stå bakom en sådan prioritering och jag vill att frågan nu lyfts hur vi i framtiden kan säkra att de riktade statsbidragen används på ett sätt som är betydligt bättre än hur det hanterats de sista åren, säger han.