Annons:

Sök

Annons:

Max Troendlé är högt upp på listorna. Foto: Pressbild

MP har fullt fokus på regionmandat och behålla riksdagsplats

Förra året försvann MP från regionen och tolkar men dagens opinionssiffror från SCB så hänger de på en skör tråd i riksdagen. Men i partiet är man optimister. Nu är valsedlarna till region och riksdag spikade. 

Annons:

Enligt SCB:s stora opinionsundersökning som publicerades i dag så kommer MP åka ur riksdagen. De landar på 3,9 procent. Vid förra valet klarade de inte av att hålla sig kvar i regionfullmäktige utan tappade sin plats. Men nu är fullt fokus på att ta tillbaka mandat. I dag presenterade partiet sina listor för riksdag och region för valet 2022. 

– Vår stora strid kommer att handla om att återerövra regionmandatet, säger Max Troendlé som toppar partiets sex olika listor för regionen. Vi har egentligen inget mål om antal mandat, bara att vi ska komma tillbaka. 

Tappade stort i regionvalet

Analysen om varför man tappade sitt regionmandat handlar om att partiet mobiliserade all kraft till att rädda sig kvar i riksdagen och sökte stödröster. Partiet gjorde inte samma sak med regionen. Därför tappade man mandat i hela sju regioner, varav Kalmar alltså var ett län. 

– Kalmar län är en gammal region sett till åldersstrukturen. Vi har inte varit så duktiga på att prata om äldre- och vårdfrågor. Det kommer vi att göra nu, säger Caroline Axelsson (MP) som är nummer två på regionlistan för Hultsfred och Vimmerby. 

Miljöpartiet saknar också ett riksdagsmandat från Kalmar län. Annika Carlsson Wistedt är förstanamn på valsedeln. Och hon tror att hon kan kan komma in. 

– Jag vill påverka att det ska bli dyrare att skita ner. Vi måste sluta slita på naturen. Men det handlar också om att vara uppmärksam på vad en samhällsförändring mot ett mer klimatvänligare samhälle innebär. Vi vill inte att utsatta grupper ska råka illa ut. 

Hur kommenterar ni opinionssiffrorna?

– När det gäller riksdagsvalet så hade vi faktiskt sämre siffror vid den här tiden vid förra valet. Sedan gjorde vi en starkt slutspurt. Den här SCB undersökningen har gjorts innan vi lämnade regeringen. Jag tror att vi fått sympatier då vi stått upp för våra värderingar, säger Max Troendlé. 

Det står Troendle högst upp på regionlistan, som nummer två på riksdagslistan och det är inte omöjligt att du toppar kommunlistan. Var vill du vara?

– Jag är väldigt intresserad av regionpolitik, så jag tackar för förtroendet att jag finns på den listan. Kommunlistan avgörs inte förrän i februari och vi får avvakta att se. När det gäller riksdagslistan är det kanske inte så sannolikt att vi får två mandat.

Annons:

Anders Blank

Anders.blank@dagensvastervik.se

0734645262

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: