Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Den stora festivalen närmar sig – här är allt du behöver veta

Så här såg det ut i ruinen i fjol. Den här veckan är det dags igen för Visfestivalen. Foto: Stefan Härnström

Den stora festivalen närmar sig – här är allt du behöver veta

Det närmar sig årets upplaga av den Västerviks folkfest i ruinen. I år sålde biljetterna till Visfestivalen slut på rekordtid. Allt tros leda till att det blir en kanonhelg – så länge vädergudarna är på arrangörernas sida. 

Annons:

Traditionsenligt är det fullt fokus på Visfestivalen under vecka 28. Varje år fylls Stegeholms Slottsruin i Västervik med musik och festligheter.

Med bara någon dag kvar till festivalen drar igång är arrangören Calle Åstrand på bra humör. Han berättar att de sista förberedelserna faller på plats. 

– Vi är 65 i personalen och vi jobbar för fullt nu dagarna innan. 

Biljetterna sålde slut rekordsnabbt

Det är ett gediget program för Visfestivalen det här året. Upp på scen kliver både folkkära artister och musiker med lokal förankring. 

– Jag tycker att det känns som ett riktigt bra program, och det har väl bevisats eftersom det har varit slutsålt sedan länge så publiken måste tycka om det vi har tagit fram för i år, menar Calle Åstrand. 

Området tar in 1 150 personer och det är inte ovanligt att biljetterna säljer slut. I år blev det dock något av ett rekordår, då biljetterna sålde slut i snabbare takt än vanligt. 

Gratiskonsert dagen innan

Festivalen pågår mellan 11-13 juli. Dagen innan, på onsdagen, är det uppladdning med VisVägen. Konceptet körs för fjärde gången och på onsdagen är det gratis inträde.

Under kvällen hyllas artister som spelat en större roll för festivalen. I år utnämns Ted Gärdestad, Staffan Hellstrand, Lisa Nilsson och Peter Lundblad som VägVisare. 

– Vi börjar på Fiskaretorget där artisterna som ska hedras kliver i land klockan 17, säger Calle Åstrand.

Ted Gärdestad och Peter Lundblad får utmärkelsen postumt.

Gratiskonserten sker i Stegeholms Slottsruin och börjar klockan 18.  

Råder väskförbud

I år råder väskförbud på festivalen, med hänsyn till polisens direktiv. Arrangörerna har däremot lyckats hitta en lösning till hungriga gäster. Besökarna erbjuds att boka en picknickpåsar, som kan hämtas ut efter säkerhetskontrollen. 

–  Det är många som har nappat på det – och om de är smarta borde det vara ännu fler! Sen kan man förstå att det innebär en kostnad, men för smidighetens skull är det jättebra att ha en picknickpåse. Det beställer man via Kingpin, det är inte vi som håller i det, säger Calle Åstrand. 

Visfestivalen brukar ha tur med vädret. I år verkar det finnas en risk för regn på åtminstone lördag, men Calle Åstrand håller hoppet uppe. 

– Vi hoppas på bra väder. Det är det enda vi inte ska styra över. Jag har inte så bra kontakt med han där uppe, men de som har det kan väl snacka lite. 

Snart 60-årsjubileum

De nuvarande arrangörerna Calle Åstrand, Morgon Johnson och Anna Hydbom Ulvaeus har anordnat festivalen sedan 2013. Men festivalen har funnits långt innan dess. 

– Nästa år är det 60-årsjubileum, så vi får se till att göra något kul och ladda inför det. 

Fakta

Artisterna som uppträder: 

11/7: Lisa Nilsson, Niklas Strömstedt, Staffan Hellstrand och Mollie Minott

12/7: Timbuktu & The Rakiem Walker Project, Moreau, Ola Aurel loch Fest Totale

13/7: Magnus Carlson & Brunnsvik Sounds, Petra Marklund, Jesper Lindell, Arvid Nero och Mika Olavi

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: