220 miljoner kronor. Så stor är Astrid Lindgrens Världs del i den begäran om totalt 1,5 miljarder i statligt stöd som Svenska Nöjesparksföreningen ställer till regeringen, berättar ALV:s vd Jocke Johansson.
Foto: Simon Henriksson
Svenska Nöjesparksföreningen bildades 2009 och samlar för närvarande åtta svenska nöjesparker; Liseberg, Gröna Lund, Kolmården, Astrid Lindgrens Värld, Skara Sommarland, Parken Zoo, Furuvik och Gustavsvik.
Enligt branschorganisationen själv hade dess medlemmar tillsammans över sex miljoner besökare 2019, närmare 7 000 anställda, omsatte två miljarder och bidrog med en total inverkan på svensk ekonomi med 5,8 miljarder kronor.
"Oansvarigt av regeringen"
För drygt två veckor sedan kom beskedet från regeringen att nöjesparkerna inte undantas från förbudet mot allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 50 deltagare.
– Det är oansvarigt av regeringen att ge oss ett näringsförbud utan att komma med någon idé om hjälp. Vi ställs på bar backe. Det är en omöjlig situation, säger Magnus Widell, vd för Gröna Lund och ordförande för Svenska Nöjesparksföreningen till TT.
Nu begär föreningen en statlig ersättning av regeringen på sammanlagt 1,5 miljarder kronor för förlorade intäkter under sommarmånaderna, då man anser att detta i praktiken handlar om ett näringsförbud.
220 mkr i intäktsbortfall för ALV
Av dessa 1,5 miljarder avser närmare 220 miljoner kronor intäktsbortfall för Astrid Lindgrens Värld i Vimmerby, och då uppger ALV att man inte har räknat med september månad eller höstlovet.
– Det omställningsstöd som fanns för månaderna i våras har ju inte beslutats gälla i sommar. I dess form är omställningsstödet inte branschanpassat, utan uträknat utifrån verksamheter med intäkter tolv månader om året. Vi har utgifter tolv månader om året, men bara intjäning under cirka tre månader. Därför slår det här väldigt fel, säger Jocke Johansson, vd för Astrid Lindgrens Värld.
Utländska parker får öppna
Astrid Lindgrens Värld hade länge en förhoppning att kunna hålla öppet i begränsad omfattning i sommar.
– Av den lokala polisen fick vi godkänt på vårt förslag om hur vi skulle kunna öppna på ett ansvarsfullt sätt med begränsat antal besökare i våra parker. Detta är något som flera av de europeiska parkerna har kopierat, och sedan fått tillåtelse att öppna, bland annat Disney Paris, berättar Jocke Johansson.
– Utifrån den informationen hann vi dra igång säsongen, och därmed också bygga ut verksamheten med personella kostnader, innan polisen i Kalmar kom med nya beslut och tvingade oss att stänga.
Har ni fått några reaktioner eller kommentarer från något håll avseende er hemställan till regeringen?
– Nej, inga som helst indikationer åt något håll än. Jag pratade med vår ordförande Magnus Widell i går kväll, och då hade han inte hört något.
Ingen intervju med ministern
TT meddelar att man har sökt näringsminister Ibrahim Baylan (S) för en intervju, men han valde att endast ge en skriftlig kommentar, vilken löd:
"Jag har stor förståelse för att Sveriges nöjesparker drabbats av stora svårigheter med anledning av coronapandemin. Vi har varit tydliga från början. Vi utesluter inga åtgärder. Som regeringen tidigare har sagt är läget osäkert och vi behöver följa utvecklingen noga och ha beredskap för att kunna fatta beslut om ytterligare åtgärder."