Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • Mångmiljoninvestering i nya fängelseplatser ger 60 nya jobb

    Anstalten Västervik Norra fortsätter växa. En ny fängelsebyggnad ska stå klar hösten 2025 och ge plats för ytterligare 80 klienter. Det skapar även ett 60-tal nya jobb. Foto: Ossian Mathiasson

  • Mångmiljoninvestering i nya fängelseplatser ger 60 nya jobb

    Här är en skiss som visar var den nya fängelsebyggnaden ska ligga i Gertrudsvik. Det som ska byggas nytt är markerat med orange färg och ligger utmed Forellvägen.

Mångmiljoninvestering i nya fängelseplatser ger 60 nya jobb

Gertrudsvik Fastighets AB investerar 200 miljoner kronor i att bygga en ny fängelsebyggnad på 2 500 kvadratmeter i Västervik. Det skapar 80 nya fängelseplatser och 60 nya jobb. 

– Det betyder mycket för Västervik, säger kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M).  

Annons:

Utvecklingen av Anstalten Västervik Norra har pågått i flera års tid. I dag presenterade kriminalvården och Gertrudsvik Fastighets AB planerna på att bygga en 2 500 kvadratmeter stor fängelsebyggnad utmed Forellvägen. 

Det rör sig om en satsning på 200 miljoner kronor som kommer innebär en utökning av både personal och klienter. Det blir 80 nya fängelseplatser (två interner per cell) och 60 nya arbetstillfällen. 

– När vi började titta på kriminalvården för fyra-fem år sedan skulle det investeras ungefär 450 miljoner. Räknar man med alla investeringar som vi har gjort sedan dess, inklusive den nya byggnaden, hamnar vi på 1,2 miljarder kronor. Från 2005 når investeringarna upp till cirka 1,5 miljarder kronor, säger Per Karlsson, platschef på Gertrudsvik Fastighets AB. 

Den nya byggnaden byggs som ett koncepthus. Bygget är planerat att starta i höst och pågå i tio-tolv månader. 

– Vi ska ha en byggare utsedd i månadsskiftet augusti-september och kommer skriva ett avtal med dem i mitten av september. Det ska vara färdigt i augusti nästa år. Lokalt skapar det mycket byggnadsarbeten och arbetstillfällen och jag vill i största möjliga mån anlita lokala entreprenörer. I Västervik sker det ingen avmattning i byggsektorn så det är svårt att rekrytera personal för byggaren, framför allt på tjänstemannasidan., säger Per Karlsson. 

Anstalten Västervik Norra har i dag ungefär 250 platser, en notering som betyder att det är fullt på fängelset. 

– Vi ligger med ungefär 50 procents dubbelbeläggning, säger kriminalvårdschefen Åsa Lindberg. 

Nya fängelseplatser och nya jobb

Det kommer skapas fler fängelseplatser, först när den nya byggnaden står färdig hösten 2025 och sedan när totalrenoveringen av ”höghuset” är klar våren 2026. Den nya byggnaden ger 80 platser och ”höghuset” 120 platser. 

– Fullt ut blir det ungefär 500 platser och då är häktet med 24 platser inräknat, säger Åsa Lindberg. 

Den fortsatta utvecklingen av fängelset i Västervik skapar fler arbetstillfällen. Anstalten har i dag cirka 360 anställda. 

– Vi kommer expandera ganska mycket vad gäller personal de närmaste åren. Till huset som vi ska bygga blir det ungefär 60 nya jobb och vi kommer få anställa igen utifrån att vi ska öppna ”höghuset”. Jag kan tänka mig att det behövs 80 nya medarbetare till ”höghuset”, säger Åsa Lindberg och fortsätter: 

– Det är kriminalvårdare, sjuksköterskor, produktionsledare, kanslipersonal och chefer. Vi har en kriminalvårdsutbildning som man först går innan man anställs. Det har vi tagit höjd för under hösten och har 30 personer som ska gå utbildningen till hösten. Vi kommer lägga på till våren för att kunna klara det. 

Behovet av fängelseplatser är stort och det blir en fortsättning med dubbelbeläggning, det vill säga två klienter per cell. 

– Det är klart att det blir mindre syre på avdelningen och det byggs våningssängar, men vi rustar för att klara av det med ökad säkerhetsutbildning och ökad personaltäthet, säger Åsa Lindberg. 

"Betyder mycket för vår arbetsmarknad"

Kommunalrådet Harald Hjalmarsson (M) ser positivt på storsatsningen. 

– Det är något som har diskuterats i många år och det betyder oerhört mycket för vår arbetsmarknad. 60 nya arbetstillfällen betyder säkert det dubbla. När en person flyttar till Västervik har man många gånger en partner som flyttar med. Mixen av offentliga och privata arbetstillfällen funkar väldigt bra och vi får inflyttning tack vare det. Vi upplever att vi har ett nära samarbete med Kriminalvården och Gertrudsvik och det är en av de större arbetsplatserna i vår kommun, säger Harald Hjalmarsson (M). 

Per Karlsson berättar att det är aktuellt med fler byggnationer med kriminalvården på sikt. 

– Vi har 118 hektar och det finns stora byggrätter på hela området. Här i Gertrudsvik har vi byggrätter som har vunnit laga kraft och detaljplanerna möjliggör allt utom större industriell verksamhet. Det finns en stor flexibilitet på vad vi kan bygga på området, säger Per Karlsson. 

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: