Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Paret satsar på retrobutik:

Camilla Berg och Mattias Nyström hoppas få fler att välja återbruk i första hand. 3 maj öppnar de sin nya butik på Allén. Till vänster i bild står de bredvid "den enda hyllan som är klar, i dagsläget!", berättar de med ett skratt. Foto: Privat

Paret satsar på retrobutik: "Responsen helt överväldigande"

Vad får man om man korsar två entreprenörer med en central lokal á 450 kvadratmeter? Svaret: Västerviks nya retrobutik.

Annons:

Camilla Berg och sambon Mattias Nyström beskriver hur de på varsitt håll vurmat för återbruk innan de träffades för några år sedan.

– Vi började prata om vad vi ska jobba med resten av livet – vad vill vi göra? Då föddes tanken om att skapa något tillsammans, berättar Camilla.

Camilla har drivit företag som konstnär, och Mattias har bland annat haft cateringfirma och ordnat skivmässor för vinylälskare. De beskriver att de både brinner för återbruk, och ”second hand i första hand”.

"Har nog aldrig köpt en nyproducerad möbel"

– Hos oss finns det inte ens en vanlig soptunna, bara olika kärl för materialinsamlingen, berättar Camilla.

– Och jag har nog aldrig köpt en nyproducerad möbel, konstaterar Mattias.

De båda älskar friluftsliv, och att vara ute i naturen. I skogen konkretiseras tanken om varför det är viktigt att en produkt används så mycket och så länge som möjligt:

– Tar vi inte hand om naturen så har vi den inte kvar. Det är viktigt att vi tar vara på gamla ting som redan har en själ och en charm, och som redan gjort sin klimatpåverkan när den producerats.

Så valde de namnet på butiken

I november bestämde paret sig: De satsar på en retrobutik, med det självklara namnet Retrobutiken.

– Retro betyder ”tillbakablickande”, och tillbakablickande kan vara både igår, och 1800-talet. Därför tyckte vi att namnet var passande för vår verksamhet, säger Camilla.

Lokalen på Allén 68 är på 450 kvadratmeter, varav 300 är butiksyta. Sortimentet kommer både ropas in från auktioner, hämtas av dödsbon, och köpas in av privatpersoner. De uppmuntrar kunder att ta med sig prylar som inte längre används, utan kan ge glädje till en ny ägare.

– Målet är att det ska vara en levande butik – varje gång en kund kommer till butiken ska det ha hänt något, och vara nya saker på hyllorna, säger Camilla.

Butiken slår upp portarna 3 maj. Både Camilla och Mattias har kvar sina vanliga jobb, åtminstone ett tag till. Den närmsta månaden blir hektisk för paret, som både ska bygga upp inredning, och planerar att inreda små inspirerande rum, sittgrupper och matgrupper i lokalen. Och så ska allt prismärkas, så klart.

Överväldigad av hejaropen

Det finns redan ett antal second hand-butiker i Västervik: från billiga loppisar till mer exklusiva antikaffärer. Hur står ni er i konkurrensen?

– Vi känner inte att det finns en butik som vår i stan, som är lite ”mittemellan” loppis och antikaffär. Vi är en återbruksbutik, och vi märker att det finns ett behov, säger Camilla.

Ja, när Camilla annonserade nyheten i en lokal facebookgrupp fick hon snabbt över 700 gilla-markeringar, och många hurrarop och lyckönskningar.

– Det var helt överväldigande, och så roligt! Det talar sitt klara språk om att vi är efterlängtade, berättar hon.

Annons:

Martina Gradian

martina.gradian@dagensvastervik.se

0767817450

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: