Tre av bolagen i Orsab-koncernen har försatts i konkurs. Foto: Genrebild, Most Photos
Under måndagen försattes tre av bolagen i Orsab-koncernen i konkurs, vilket Västerviks-tidningen var först att rapportera om.
Så sent som i augusti förra året var framtidstron stor och koncernens vd Fredrik Strand trodde på expandering under 2024.
– Jag skulle inte bli jätteförvånad om vi är runt 60 anställda 2024. Vi vill skynda långsamt, men jag tror att en stor del av dessa kommer bli inom skadeservicedelen. Jag tror absolut att det utrymmet finns, sa han till vår tidning då.
Idag är läget ett annat och under måndagen fattade Stockholms tingsrätt beslut om konkurs för de tre bolagen Orsab rental, Orsab bygg samt Orsab skadeservice, på företagets egen begäran.
Vår tidning har sökt Fredrik Strand och övriga ansvariga på företaget utan framgång.
Till Västerviks-tidningen säger Niclas Friberg, platschef på företagets Gotlandsdel att konkursen dels beror på bristande orderingång på byggsidan, men också obetalda skatter.
– Sedan har vi en stor kundförlust som handlar om en kund norrut i Sverige som beställt ett jobb men inte betalat, och det rör en stor summa, säger han till Västerviks-tidningen.
I koncernen finns ett trettiotal anställda. Åtta av dem finns i Västervik. Flertalet anställda ska inte fått någon lön den senaste månaden.
Undersöker förutsättningarna
Konkursförvaltare Lars Lundberg kan inte säga någonting om bakgrunden till konkursen, men arbetet med att överblicka de tillgångar som finns är i full gång.
– Vad som händer nu är att jag har inventeringsmän och personal på plats som kollar på de tillgångar som finns för att se hur förutsättningarna ser ut för att jag ska kunna börja betala ut löner till personalen.
Hur många är det som inte fått ut sin lön? Rör det sig om all personal i de här bolagen?
– Exakt hur många det rör sig om vet jag inte, men ja, det är nog all personal vad jag förstår.
Kommer de kunna få sina löner utbetalda?
– Ja det tror jag. Har man haft en anställning vid tidpunkten för konkursbeslutet så är man som utgångspunkt berättigad att få det. Vissa begränsningar finns för närstående till ägare eller andra i ledande positioner. Men en så att säga ”vanlig” anställd ska kunna få det.
I slutet av veckan hoppas Lars Lundberg att utredningen kommit så långt att det går att säga mer om hur fortsättningen för företaget ser ut.
– Utredningen är i gång nu och jag hoppas på att kunna komma med ett slutligt ställningstagande senare i veckan.
Går det att säga någonting om de bolag i koncernen som inte försatts i konkurs? Står de på tur också?
– Det vet jag faktiskt inte. Det är svårt att säga någonting om det.