Ulrica Bennesved, regionchef på Svenskt Näringsliv, presenterade årets ranking i Kalmar och Oskarshamn i dag.
Foto: Pressbild
Svenskt Näringsliv släppte på onsdagen sin årliga ranking om företagsklimatet. Spridningen i Kalmar län är spridningen stor och sträcker sig från Mönsterås i toppen på plats 60, som trots ett tapp på 18 placeringar behåller förstaplatsen i länet, ner till Högsby som tappar 48 placeringar och landar på plats 275.
– Från högst till lägst är det ganska många placeringar. Rankingen visar att det är rätt många kommuner som har ett jobb att göra. Det vi också ser är att företagsklimatet, om man tittar på Sverige som helhet, har blivit bättre i år. Det innebär att den kommun som i enkätfrågorna har stått relativt still tappar i rankingen med tanke på att andra kommuner har förbättrat sig, säger Ulrica Bennesved.
Borgholm och Nybro är två kommuner som sticker ut med bra resultat i årets näringslivsranking. Borgholm kommun klättrar ytterligare 36 placeringar till plats 95 och landar in på andraplatsen i länet. Nybro kommun tar också ett steg uppåt, närmare bestämt 22 placeringar.
– Det är väldigt roligt att se Borgholms fina utvecklingskurva som håller i sig och som har gått från låga nivåer. Nybro hade under många år en positiv uppgång och sedan hade de ett par år där de backade lite grann och vi var bekymrade över det. Nu har man tagit tag i det, fått stopp på fallet och tar steg i rätt riktning, säger Ulrica Bennesved.
Västerviks arbete går framåt
Västerviks kommun klättrar några enstaka placeringar, är femma i Kalmar län och på plats 173 i Sverige.
– Västervik har visserligen inte jättehöga nivåer men har en utveckling sedan 2018 som går i rätt riktning. Det är positivt och här har man också arbetat med de här frågorna. Genomgående för alla kommuner handlar mycket om den serviceriktade myndighetsutövningen med attityder, dialog och bemötande. Har man en god serviceinriktad myndighetsutövning och ett bra bemötande är sannolikheten stor att man också får ett bra sammanfattande omdöme.
Den samlade bilden av Hultsfreds kommuns resultat är relativt oförändrad vad gäller plus och minus. Hultsfred tappar tre placeringar och hamnar på plats 213 i landet.
– Hultsfred har överlag många parametrar som går i rätt riktning. Det man kan lyfta är att de har arbetat med ökad information till företagen och det ser vi här att det har gett resultat. De har tappat rejält på punkten ”konkurrens från kommunens verksamheter” och jag har inget bra svar på vad det beror på.
"Det gäller att jobba på"
Kalmar kommun tappar sex placeringar och Bennesved förklarar vad som ligger bakom tappet.
– Kalmar kommun stod ganska still i enkätresultaten och det gör att det är rätt små förändringar. Har man stått i princip still innebär det rent krasst att man faktiskt tappar lite grann i placering eftersom de andra kommunerna har sprungit lite fortare.
Kalmar kommun har jobbat med service och bemötande och de vet att det är där de behöver arbeta. Det är flera goda resultat men det gäller att jobba på och jobba vidare i de här frågorna och hålla i det, säger hon.
Kalmar kommun gick från plats 150 till 75 mellan 2014 och 2018.
– Det gäller att gå tillbaka och analysera vad man gjorde då och hur kommer man tillbaka dit. Nu har man legat på plats 137, 126 och 132. Det är i sig en god nivå, men det gäller att arbeta vidare med det.
Vimmerby tappar rejält
Vimmerby tappar rejält från redan låga nivåer. Det är ett tapp på 36 placeringar som leder till plats 236 i landet.
– Där har man ett jobb att göra, minst sagt. Nu är det viktigt att gå igenom resultaten grundligt för att kunna vidta adekvata åtgärder.
Hur anmärkningsvärt är Vimmerbys tapp?
– Om vi tittar på kommunerna som ligger sämre till så är det extra bekymmersamt när det går i fel riktning från det som redan är en relativt sett låg nivå. Tittar man på de olika parametrarna för Vimmerby kommun ligger de från 150 och nedåt och sedan hamnar man sammantaget på plats 236.
– Här handlar det återigen mycket om attitydfrågorna. Vimmerby kommun tappar när det kommer till service och bemötande, information och dialog. Det tror jag speglar vad man har gett för ett sammanfattande omdöme.
"Inget som kommer över en natt"
Ulrica Bennesved ser positivt på att det är frågorna som man kan börja arbeta med redan nu.
– Fördelen är att det är frågor som man relativt enkelt kan arbeta med själv. Ska man ha ett välfungerande företagsklimat är det viktigt med ett tydligt politiskt mål och ett tydligt uttalat politiskt mål. Man måste ge ett tydligt uppdrag och mandat till kommunchefen som i sin tur får ut det i hela organisationen. Det måste genomsyra hela vägen ner till varje enskild handläggare. Det är inte en fråga bara för näringslivsavdelningen, utan det är en fråga för hela kommunorganisationen. Det finns kommuner i landet som har lyckats väl och då har man fått till ett tydligt mål och ledarskap. Man har alla möjligheter i världen att förbättra detta själv. Ett bra företagsklimat är inget som kommer över en natt utan det är ett långsiktigt hårt arbete och då gäller det att jobba på.