Annons:

Sök

Annons:

Allt färre skaffar elbil i Kalmar efter slopad elbilsbonus

Utbudet av elbilar fortsätter växa men efter regeringens uttalande om att de valt att slopa elbilsbonusen väljer allt färre att införskaffa sig en elbil, detta även i Kalmar. Att färre konsumenter väljer elbilen har också påverkat försäljningen av laddboxar.

Annons:

Den 18 oktober 2022 blev det ett skifte i Sveriges regering. Moderaternas Ulf Kristersson tillträdde som Sveriges statsminister. Regeringsskiftet innebar inte bara att Sveriges befolkning fick en ny statsminister utan även att flera nya lagar och andra fokusområden skulle upprättas och få en större prioritet.

En av dessa bestämmelser har med det så kallade Bonus-Malus systemet för elbilar att göra. Förr kunde konsumenter som köper elbil ta del av en klimatbonus som innebar att man fick upp till 25 % av bilens nypris tillbaka. Konsumenter som tvärtom köpte en bil drivs av bensin eller diesel fick istället en straffskatt som i sin tur betalade bonusen till de med klimatsmarta bilar.

Regeringen slopade elbilsbonusen 9:e November 2022

Den 9 november slopade den nya regering denna klimatbonus men de valde att ha kvar straffskatten för fossildrivna bilägare. I en artikel i SVT meddelar Niki Westerberg, pressekreterare på Näringsdepartementet, att straffskatten kommer bidra till fortsatt styrning mot elbilar vilket enligt den nya regeringen talar för slopandet av bonusen.

Enligt Regeringen börjar kostnaden att äga och köra en klimatbonusbil bli jämförbar med kostnaden att äga och köra en bensin- eller dieselbil.

I en artikel hos SVT menar dock Emmi Antonsson, kommunikationschef för Branschorganisationen som tillverkar och importerar fordon att detta inte stämmer. Elbilen är fortfarande dyrare än den genomsnittliga fossildrivna bilen och därför borde elbilsbonusen finnas kvar.

Detta är dock inte fallet, elbilsbonusen har slopats och dessvärre ser intresset för elbilen ut att minska. Framförallt i Kalmar där man också ser att mängden som utnyttjar det nationella laddstödet ligger under rikssnittet.

Straffskatten för fossildriven bil kvarstår

Trots att det inte längre finns någon bonus för köp av elbil ligger dock fortsatt straffskatten kvar för att köpa en fossildriven bil. Det finns också fler fördelar med att välja elbilen framför den fossildrivna där den allra främsta fördelen är att det är ett bättre val rent miljömässigt.

Det är också fortfarande mer fördelaktigt att äga en elbil rent kostnadsmässigt. Drivmedlet för en elbil, alltså elen, är även med ökade elpriser billigare än både diesel- och bensinpriset.

Väljer du dessutom att installera en laddningsbox hemma kommer kostnaden för drivmedlet bli ännu mindre. Detta eftersom du då kan välja att ladda elbilen när elpriset är som lägst under dygnet. Investerar du i en laddbox hemma har du också rätt till det så kallade “gröna avdraget” som ger dig 50% rabatt på arbets- och materialkostnaderna.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: