Percy Hesselgård, Cecilia Albertsson och Daniel Lindblom kommer att arbeta med den nya verksamheten på Guldkringlan.
Foto: Jakob Karlsson
Sedan Percy och Joakim Hesselgård tog över konkursade Vibako har alla siffror pekat spikrakt uppåt. Nu tar man nästa steg och bygger upp en industridel. En stororder från ett företag inom resebranschen ligger till grund för startskottet och sex jobb skapas. Första ordern ska gå iväg i början av maj.
– Det är ett Stockholmsföretag som haft den här affären innan så det är en fjäder i hatten att de vänder sig till oss och att de tycker att vi gör så bra grejer. Jag har jobbat med de här bolagen i 25 år och får förfrågningar hela tiden, berättar Percy.
Affären gick i lås efter en provbakning där bland annat personer från kocklandslaget satt i juryn.
– Vi skickade ned vår produkt och de var så nöjda att de inte brydde sig om vad det kostade. Då kände vi att vi måste köra och började räkna på det. Att få jobb är en sak, men det måste löna sig på sista raden också.
Hur stora volymer handlar det om?
– Det kan bli väldigt stora volymer. Jag tror att det bara kommer brinna till och det är inte säkert att vi klarar allt, men vi måste försöka.
Avtalet är skrivet på ett år till att börja med.
– Men det kommer inte att försvinna, jag tror att det kommer löpa på. Nu har de den här kakbiten som vi ska göra, vad vill de ha nästa gång? Nu är vi leverantör och då kommer de vända sig till oss först.
”Ser väldigt hoppfullt på framtiden”
Percy Hesselgård har en mångårig erfarenhet från matindustrin. Nu blir Guldkringlan alltså både ett bageri i Vimmerby och en industridel på en ännu okänd plats.
– Min tanke från början var att ha en industridel, men bageriet har blivit så stort och gått så bra. Därför började vi tänka om och gör nu alltså det här till ett renodlat affärsben och så försöker vi göra det så bra som möjligt. Jag tror att den delen kan växa rätt mycket.
Hur många jobb kan det handla om?
– Vi kommer behöva sex personer initialt. På sikt kan det bli 10-20, tar det fart och det börjas snackas om det kommer vi få hur många förfrågningar som helst. De stora företagen lejer ut många produkter och det som är små volymer för dem är jättestort för oss. Vi ser väldigt hoppfullt på framtiden.
Fler produkter på gång
Inom kort provbakas andra produkter som också är tänkta till industridelen. Där samarbetar Hesselgård med Håkan Engbom, tidigare innovationsansvarig för livsmedelsjätten Atria.
– Vi tog fram en produkt för fem-sex år sedan, men vi fick då ingen som kunde producera den. Nu ska vi göra den och skicka ut prover till en del företag. Jag tror att det också kan bli stort. Det handlar om att kombinera köttprodukter med bageriet och olika kombinationer.
Besviken på kommunen
Ett problem återstår för Guldkringlan: man står utan lokal. Allra helst hade den frågan varit löst för flera veckor sedan. VTT-fastigheten i Vimmerby var länge huvudspåret, men ska man sammanfatta läget där så är dörren stängd. Här är en kort version av läget:
Vimmerby kommun hyr idag fastigheten av ett fastighetsbolag som ägs av Bengt Ingemarsson, tidigare ägare av Vimmerby Tidning. Fastigheten på 7 000 kvadratmeter står i stort sett tom. Avtalet på 20 år löper till 2027 och kommunen sa upp det i veckan. Kommunen vill inte hyra ut till Guldkringlan i andra hand, men har erbjudit sig att köpa sig ut ur avtalet redan nu. Det har fastighetsägaren sagt nej till, man tycker att det blir ”för stökigt”. Mer kan du läsa här.
Percy Hesselgård är besviken.
– VTT-fastigheten hade varit perfekt för oss, då hade allt varit klart och vi hade också fått plats för ett tredje ben i vår verksamhet som vi funderar på. I den här historien har vi fått lägga ned alldeles för mycket jobb på lokalfrågan istället för att producera. Det stör mig litegrann, det tar mycket tid och är tråkigt. Många personer har all tid i världen att sitta på möten, vi har inte tid med sånt, vi måste producera. Det är så tajt med livsmedel, de få ören vi har på sista raden får vi inte slarva bort genom att sitta på möten, säger han och fortsätter:
– Jag vill att de ska veta att vi tycker att vi blivit nonchalant behandlade. De har inte tagit oss på allvar för att de tycker att vi är ett litet bageri. Jag har försökt förklara tusen gånger att det här inte handlar om det, det är något annat. Det är det jag tycker är så tröstlöst och det stör mig. Jag är lite bitter för det hade kunnat bli så jäkla bra och det är helt sjukt att de inte har kunnat lösa det här. Vi ville utvecklas i Vimmerby, men nu blir det någon annanstans istället. Det gör inget om det ligger i Hultsfred eller Västervik istället. De ställer upp för oss nu och har ringt och erbjudit flera lokaler.
Kan hamna i Hultsfred
Tidspressen är stor.
– Vi måste ju igång nu. Det brinner i knutarna, men jag hoppas att vi klarar första leveransen här från bageriet. Vi får stå på eftermiddagarna och köra de pallarna som ska iväg nu, men det kan komma en jättebeställning inom kort och vi måste ta höjd för det.
Under fredagen besökte Hesselgård gamla Netto- och Coopbutiken i Hultsfred som är ett av de alternativ man tittar på.
– Får vi en bra industrilokal kan vi ju växa ganska mycket. Det är ofattbart att man inte förstår det i Vimmerby, men vill de inte så vill de inte. Vi går vidare. Vi har de grejer vi behöver och vill bara flytta in dem och dra igång.