Patrik Waernbaum var den första i Sverige som redigerade film med dator på 1980-talet, och sysslar fortfarande med filmskapande. Här klipper han filmen "Genvägen" som handlar om flyktingar som smugglas i en kontainer.
Foto: Privat
Det är Studiefrämjandet som står för nybörjarkursen som kommer hållas på biblioteket. Under tio veckor kommer deltagarna träffas varje måndag för att lära sig om redigering och filmklippning. Cirkelledare är dokumentärfilmaren Patrik Waernbaum.
– Jag har haft ett produktionsbolag där jag gjorde mest företagsfilmer. Men jag har också gjort en del till SVT, och jobbat med dokumentärer till BBC. Film har varit mitt liv, säger han.
Fascinationen för film kom tidigt i Patrik Waernbaums liv och första gången någon av hans filmer visades på TV var 1976. Nu är han pensionär men håller filmandet igång.
– Jag har faktiskt precis skickat in två programförslag till TV. En av dem är att jag gjorde ett TV-inslag för 25 år sedan på Getholmen i Tjust skärrgård, där man ville avverka på öarna som idag är naturreservat. Jag skulle vilja göra en uppföljning hur det ser ut nu 25 år senare på samma plats. Vi får se om det blir något av det.
Hans första redigeringskurs
Han har tidigare bott i Lund, men sedan 10 år tillbaka bor han i Kårby, Kallåker, utanför Västervik. Det blir första gången som han ska hålla i en kurs om redigering.
– Jag har haft anställda på mitt produktionsbolag som jag fått lära upp, och jag har undervisat på universitet om film men det är första gången nu som jag ska lära ut redigering på det här sättet. Det ska bli jättekul att möta unga människor, och förhoppningsvis äldre också som skulle vilja lära sig om redigering.
"Revolutionerande"
I kursbeskrivningen står det bland annat att han var först i Sverige med filmredigering i dator.
– Jag var nog faktiskt först i Norden till och med, men i alla fall först i Sverige. När man redigerar analogt med film och med videoband så klipper man linjärt, man kan inte ångra sig på samma sätt. Men med dator klipper man inte fysiskt, och man kan flytta om hur mycket som helst. Det var verkligen revolutionerande när den tekniken kom på 1980-talet, och det har ju hänt otroligt mycket sedan dess, säger han.
I kursen kommer de använda sig av redigeringsprogrammet DaVinci Resolve.
– Jag vill att de ska få lära sig att använda ett riktigt program, som man kan använda till exempel när man gör dokumentärfilmer. Det är också många i Hollywood som använder det. Förut kostade det mycket pengar att använda, men nu kan man använda stora delar av programmet gratis.
Till vilka riktar sig kursen?
– Den riktar sig till de som vill göra film själv och vill berätta en historia. Inte bara ett snabbt tiktokklipp, utan något lite längre. Jag vill lära ut att det är så enkelt och kreativt med redigering idag, om du har en idé kan du förverkliga den.