Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Nu släpps sista delen i populära Västerviksserien: ”Alltid lika nervöst”

Cecilia Andersson är aktuell med spänningsromanen "I vikens mörker" som utspelar sig i Västervik. Foto: Pressbild

Nu släpps sista delen i populära Västerviksserien: ”Alltid lika nervöst”

Ekobrott och relationer, där små beslut kan få stora konsekvenser. Så beskriver Cecilia Andersson temat i sin kommande roman, som är den fjärde och sista delen i Västerviksserien.

Annons:

Cecilia Andersson debuterade som författare 2021 med spänningsromanen "I vikens mörker", som utspelar sig i Västervik. Hon inspirerades av sitt yrke som redovisningskonsult och valde att skapa karaktären Anna Svanström som fick samma yrke som hon själv. Boken blev en stor succé och ledde till flera uppföljare i Västerviksserien. Första boken gavs ut genom ett hybridförlag, men sedan startade Cecilia Andersson ett eget förlag. Nu arbetar hon med författarskapet och företagandet på heltid.

Sedan 2021 har hon släppt en bok per år i november.

– Den här sortens bok passar att läsa på hösten tycker jag, det passar med spänning när det är mörkt ute. Och för mig som egenutgivare är det också strategiskt att ge ut den här tiden – det händer mycket med julmarknader, julklappar och så vidare, säger hon.

 Boksläpp på bokhandeln

Den 9 november är det dags för boksläpp av den fjärde och sista delen i serien, som heter ”Där viken slutar.” På boksläppsdagen kommer hon att vara på Erik Hultgrens bokhandel för författarsamtal och signering, och efter det kommer hon ha fullt upp med olika författarsamtal och julmarknader runt om i södra Sverige ända fram till jul.

 –Jag trodde det skulle bli bättre för varje bok jag släppte, men det är alltid lika nervöst. Eller kanske ännu mer nervöst nu. Nu när jag fått en massa fina läsare och så mycket bra respons, folk som bekräftar och hejar på, då vill jag ge tillbaka lika mycket och hålla en jämn nivå för läsarnas skull. Jag vill inte göra dem besvikna.

Precis som i den tredje delen i bokserien får läsaren följa två huvudpersoner i ”Där viken slutar”. Konsulten Anna som varit med sedan start är förstås en av dem, och den andra personen är en frisör som heter Veronica.

– Det är två kvinnor som på olika håll stretar i vardagen för att få allt att gå ihop. Och ekobrottet i den här boken handlar om en förening. Det finns många föreningar och ideella krafter som kämpar och sliter. Men sen finns det några som tyvärr drabbas av folk som utnyttjar sitt förtroende, sin ställning i föreningarna och använder det för egen vinning. Det ville jag skriva om.

”Stänger inte porten helt”

Temat för hela serien är ekobrott och relationer, och om hur vi människor tar små beslut i vardagen som kan leda till stora konsekvenser. Ursprungligen tänkte hon att serien skulle bli en trilogi, men när hon var färdig med den tredje insåg hon att hon ville sy ihop berättelsen med en fjärde, avslutande bok.

– Det finns faktiskt en dold tråd i den här boken som jag skulle kunna dra i, ifall jag skulle vilja komma tillbaka till Västerviksserien någon gång i framtiden. Så jag stänger inte porten helt. Men läsarna får ett ordentligt slut i den här boken.

Vad kan läsarna vänta sig av den sista delen?

 – Läsarna kan vänta sig att allt löser sig, men det är en krokig väg framåt. Det är mycket spänning på vägen, hämnd som ska krävas och mycket som ska lösas.

Ingen av karaktärerna som man får följa i serien är verkliga personer. Däremot inspireras hon mycket av människor som hon möter i sin vardag.

– Det är jättekul att skapa karaktärer. Det är som att träffa nya kompisar som man lär känna mer och mer.

Hur känns det att lämna Anna som karaktär?

– Det känns bra. När jag började lära känna Anna mådde hon inte så bra; hon hade mycket att tänka på, nyligen blivit änka och utsatts för mycket våld. Så jag tycker det är skönt att hon får vila lite nu, och att hon har landat.

Cecilia Andersson har sagt farväl till karaktären Anna för tillfället, men en annan av karaktärerna i berättelsen kan dock komma att få en egen spinoff.

– Det är bara i idéstadiet ännu, jag håller på att fila på den. Det blir bara en bok då, där man kommer känna igen den här karaktären, men inte mer likheter med Västerviksserien än så. Och det blir fortfarande spänning, förstås. 

Ny serie väntar

Planen framöver är att fortsätta ge ut en bok per år. Näst på tur är en ny spänningsromansserie som också ska bli i fyra delar. Temat om ekobrott kommer finnas med även i denna. Västervik kommer att ha en del i berättelsen, men den kommer främst utspela sig i andra delar av Småland.

– Man kan säga att jag byter ut hav mot skog, då den nya serien mer kommer utspela sig kring Höglandet. Jag har ett färdigt råmanus till första delen, som ska släppas hösten 2025.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: