Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
  • RECENSION: Nya utställningen på Näs väcker liv i publiken

    Konstnären Magnus Lönn tillsammans med utställningsproducenten på Näs, Anneli Karlsson. Foton: Lizette Olofsson

  • RECENSION: Nya utställningen på Näs väcker liv i publiken
  • RECENSION: Nya utställningen på Näs väcker liv i publiken
  • RECENSION: Nya utställningen på Näs väcker liv i publiken

RECENSION: Nya utställningen på Näs väcker liv i publiken

Nabokov frågar sig i Bragden från 1932 om barndomens fantasier och varifrån knuffen kommer som sätter själen i rörelse och får den att rulla, dömd att aldrig åter stanna. I utställningen Butiken för omöjliga saker, skapad av Carina Bodelson Lönn och Magnus Lönn, får besökaren anledning att fundera vidare på relationen mellan fantasi, verklighet och kraften som finns i en levande själ.

Annons:

Den tillfälliga utställningen gästar i sommar (27/4–22/9) Astrid Lindgrens Näs och utmanar föreställningen om en autentisk verklighet. I Prästgården och Trädgårdshuset trängs obetydliga föremål som gått sönder eller hittats på gatan. Vissa ting är sammansvetsade av konstnärerna och skapar därmed nya föremål, medan andra är universella som tillsammans bildar en fin siluett. Det skulle kunna bli plottrigt, men utställningen är sofistikerad och har kurerats väl av konstnärerna tillsammans med Anneli Karlsson, utställningsproducent på Näs.

Träffsäkerheten i valet av utställning är lysande. Butiken för omöjliga saker kommer främst, men inte endast, att uppskattas av den yngre publiken. Den ger en fin inramning av helhetsupplevelsen på Näs, och skiljer sig från till exempel förra årets retrospektiv av Björn Bergs verk. Vilket var en visuellt tilltalande upplevelse, men fyllde inte det tomrum som den nyfikna besökaren nu matas med. ”Skaparlusten är det viktigaste jag vill förmedla”, säger konstnären Magnus Lönn.  

 *

Näs är en utmärkt kulturell plats för hela familjen. Det är alltid befriande att besöka konsthallar och gallerier som insett att konsten även ska vara ett inbjudande rum för de yngsta. Vimmerby besitter genom Näs en påkostad och etablerad kulturscen för alla åldrar, vilket lockar turister från Sverige och övriga Europa – Tyskland inte minst. Det har enligt Anneli Karlsson varit en utmaning att översätta ordlekarna som pryder väggar och skulpturer. Till sin hjälp har man bland annat använt sig av nykomponerad musik av Stefan Karlsson. Det kommer även finnas gruppvisningar med pedagogiskt material under säsongen.

Det är naturligt att Astrid Lindgren fortsatt står i centrum på Näs. Samtidigt som det är upplyftande att se hennes arv leva vidare utan att utställningen är direkt hämtad från författarinnans berättelser. Lindgrens anda strömmar klart i kulissen ändå, genom utställningens finurliga och fantasirika innehåll. Att hon har varit en inspiratör för konstnärerna råder det inga tvivel om.

Besökaren kommer åskådliggöra flera samtida utmaningar och filosofiska funderingar genom Butiken för omöjliga saker. Inte minst kopplad till det alarmerande klimathotet. För en som läser kultursidorna går det även att dra paralleller till den senaste diskussionen om svensk läslust, som sammanfattningsvis inte är het.

Meningarna går isär hur förhållandet mellan svensken och litteraturen ska friskas upp, men barnen torde spela en avgörande roll. Magnus Lönn hoppas med sina verk skapa en lekfullhet hos barnen. ”Vad kan vi göra med orden? Vi kan skapa nya ting genom att använda vår fantasi. Barnen måste känna tilltro och tillit till den” säger han.

Barnens nyfikenhet till kultur i allmänheten, och litteratur i synnerhet måste uppmuntras – för detta är ett besök till Butiken för omöjliga saker en väl spenderad slant i rätt riktning.

Lizette Olofsson

Fristående recensent

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: