Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Man döms till fängelse – köpte mobiltelefoner med falska sedlar

Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Man döms till fängelse – köpte mobiltelefoner med falska sedlar

En man i 35-årsåldern, bosatt på en annan ort i Småland, döms till fängelse för ett stort antal brott. Bland annat köpte han mobiltelefoner av folk i Västervik och betalade med falska sedlar. 

Annons:

Mannen döms för ett flertal olika brott, men bland annat för olovlig befattning med falska pengar och bedrägeri.

Mannen har lämnat över falska femhundrakronorssedlar i utbyte mot mobiltelefoner. En man sålde sin mobiltelefon för 4 000 kronor. Det var mörkt ute när överlämningen skedde i februari 2023, men när målsägande tände lampan i bilen har han uppgett att han direkt såg att det var förfalskade pengar. 

När målsägande skrev till den nu dömde mannen fick han inte kontakt med honom igen. 

En kvinna skulle också sälja sin mobiltelefon. Den här gången hörde mannen av sig från en annan profil. Kvinnan kände dock igen köparen som en annan person, som hon gått i skola med. När hon skulle sätta in de 14 femhundrakronorssedlarna i en automat togs de inte emot och hon insåg då att de var falska.

Trodde sedlarna var äkta

Mannen har berättat att han ibland använder andras konton, men att han själv trodde att sedlarna var äkta. Han säger sig ha fått dem i gåva av en vän, som han inte vill namnge. 

Tingsrätten konstaterar att båda målsägande, oberoende av varandra, berättar om samma tillvägagångssätt och att affärerna har gjots upp brådskande. Tingsrätten menar att mannens berättelse inte är trovärdig och en uppenbar efterhandskonstruktion. 

Mannen döms därför för två fall av bedrägeri och tre fall av olovlig befattning med falska pengar. Han ska betala skadestånd till de två drabbade på 4 000 respektive 7 000 kronor.

Flera narkotikabrott

Mannen döms även för narkotikabrott vid tre tillfällen i Västervik. I oktober 2022 hade mannen nästan 40 gram cannabisharts på sig samt fem gram 3-CMC. I februari 2021 hade mannen vid två olika tillfällen cannabis på sig. Ena gången röde det sig om 470 gram och vid det andra tillfället 25 gram cannabis. Han döms även för ett ringa narkotikabrott, där det rör sig om en mindre mängd cannabis i februari 2023.

Mannen har även gjort sig skyldig till en stöld på Ica Maxi Stormarknad i Kalmar. Det var i mars 2023 som mannen tog varor till ett värde av drygt 450 kronor.

För mannen, som sedan tidigare är dömd för ett flertal brott, väntar nu sex månaders fängelse. Rätten anser inte att det finns någon annan möjlighet än att utdöma ett fängelsestraff.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons:

Annons: