Annons:

Sök

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt
Mycket lägre straff än åklagaren ville se efter kidnappningen:

Tre dömdes och en friades för inblandning i kidnappningen i mitten av december. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll

Mycket lägre straff än åklagaren ville se efter kidnappningen: "Säger jag inte"

Åklagaren ville se långa fängelsestraff för de två huvudmisstänkta i den uppmärksammade kidnappningen i Vimmerby i mitten av december. Tingsrätten dömde på ett helt annat sätt.

Annons:

I förra veckan föll domen efter den uppmärksammade utredningen kring kidnappningen i Vimmerby i mitten av december förra året. Åklagaren åtalade två män i 20-årsåldern för människorov och två något yngre personer, en man och en kvinna, för medhjälp till människorov.

Åklagaren yrkade på långa fängelsestraff för de två huvudmisstänkta, men tingsrätten gjorde en annan bedömning.

Två män döms till långa fängelsestraff efter den uppmärksammade kidnappningen i Vimmerby den 15 december. Den ena får två år och nio månader i fängelse och den andra 18 månader i fängelse.

  • En kvinna i 20-årsåldern friades helt från åtalet om medhjälp till människorov.
  • En man i 20-årsåldern dömdes för medhjälp till misshandel istället för medhjälp till människorov. Han fick en villkorlig dom.
  • En man i 20-årsåldern friades för människorov, men dömdes för grov misshandel. Straffet blev 18 månader i fängelse. Han ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft och betala skadestånd på 65 600 kronor, solidariskt med den drivande gärningsmannen.
  • En man i 20-årsåldern dömdess för människorov, men brottet ansågs mindre grovt. Han dömdes även för grov misshandel och brott mot knivlagen. Här blev straffet två år och nio månader i fängelse och han ska betala 131 200 kronor i skadestånd, varav 65 600 tillsammans med gärningsmannen ovan. En batong ska förklaras förverkad och han ska sitta kvar i häkte tills straffet verkställs.

"Måste läsa domskälen"

Det hela ska ha bottnat i en drogskuld på 22 000 kronor. Åklagaren Camilla Nordgren ville inte kommentera domen i förra veckan, utan meddelade att hon kunde lämna kommenterar först den här veckan.

Men hon har ännu inte hunnit titta djupare på domen.

– Jag har inte gjort någon djupare analys, säger hon.

Är du besviken på domen?

– Jag måste läsa domskälen först innan jag uttalar mig om det.

Du hade yrkat på långa fängelsestraff och så blev det inte. Är det en besvikelse för dig?

– Nej, det kan jag inte säga. Någon besvikelse känner jag inte, men jag får läsa igenom domskälen.

Tre veckor på sig

Åklagaren har tre veckor på sig att överklaga domen från tingsrätten till hovrätten. Snart har två veckor redan gått.

– Jag har inte fattat det beslutet ännu. Jag måste göra en djupare analys först och därför har jag inte tagit något beslut om det. Jag har tre veckor på mig att överklaga. Jag kan inte säga något om det ännu.

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

LEDIGA JOBB

LEDIGA BOSTÄDER

VECKANS FRÅGA


Rösta Se resultat
Läs in fler nyheter

Annons: